EUR: 307,64 Ft
CHF: 287,07 Ft
2017. január 19., csütörtök
Sára, Márió

Külföld

Finnország erősen szigorítja menekültpolitikáját

Kosz szigete, 2015. június 1.
Illegális bevándorlók egy rendőrörs előtt a görögországi Kosz szigetén 2015. június 1-jén. A görög kormány becslése szerint 2015-ben eddig mintegy 37 500 illegális menekült érkezett Görögországba. (MTI/AP/Petrosz Jannakurisz)

Több más észak-európai országhoz hasonlóan Finnország is szigorítja a menekültekkel kapcsolatos politikáját, így ezentúl nem kaphatnak például átmeneti tartózkodási engedélyt egyes dél- és kelet-afganisztáni tartományokból érkezők – derült ki a finn belügyminiszter keddi tájékoztatásából.

A tervek szerint Helsinki hat menekültközpontot bezár vagy korlátozza működését, miközben két új kitoloncolási központot létesít – ismertette Petteri Orpo.

Finnország már szeptember végén felfüggesztette az iraki és szomáliai állampolgárok részéről benyújtott menedékkérelmek elbírálását, amíg a kormány újra nem értékeli a biztonsági helyzetet. Az észak-európai országot az Európát sújtó menekültválság kezdetén előszeretettel választották célállomásnak az iraki és szomáliai bevándorlók, mivel Finnországban viszonylag könnyű volt tartózkodási engedélyt szerezniük.

Az észak-európai országba érkező menedékkérők száma az utóbbi hetekben erősen csökkent, a hatóságok egyedül az Oroszországgal közös keleti határon tapasztaltak némi emelkedést.

A finn belügyminisztérium adatai szerint az év végéig mintegy 35 ezer menedékkérő érkezhet Finnországba. Korábban a tárca ennél több, 50 ezer menekült érkezésére számított. 2014-ben a bevándorlók száma még csak mintegy 4 ezret tett ki, idén év eleje óta azonban már több mint 30 ezer migráns érkezett, főként Irakból. Többségük Svédországból, az északi határon át lépett be Finnországba, de több mint 300-an a finn-orosz határon át érkeztek, a Raja Jooseppi és Salla határátkelőkön.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rendrakásért kapott egymillió dollárt

  Rendrakásért kapott egymillió dollárt

  Miközben az amerikai Joemel Panisa reggel még azért morgolódott, mert a hóakadályok miatt nem tud munkába menni, pár órával később már 300 millió forint boldog tulajdonosa volt.

 • Élő adásban szunyókált el az asszony – Videó!

  Élő adásban szunyókált el az asszony – Videó!

  A spanyol tévétörténelem egyik legmókásabb pillanatát élték át annak a tévéműsornak a nézői, akik szemtanúi voltak a „Délután itt és most” című beszélgetős műsorban elszundító vendég szunyókálásának.

 • Magyarbarát elnök az EP élén

  Magyarbarát elnök az EP élén

  Antonio Tajani lett az EP új elnöke. Kinevezésével Donald Trump után újabb erős ember tűnt fel a nemzetközi porondon, aki szimpatizál Magyarországgal.