EUR: 305,39 Ft
CHF: 276,56 Ft
2017. július 24., hétfő
Kinga, Kincső

Béren kivüli juttatás

Főzzön le mindenkit Erzsébet-utalvánnyal!

Nyakunkon a karácsony, az ünnepek közeledtével pedig nem csak a meghitt pillanatok, hanem a konyhai feladatok is megszaporodnak. A szenteste egyik leginkább várt eseménye – az ajándékozás mellett – az ünnepi vacsora tálalása, addig azonban hosszú út vezet, hiszen többnyire már a menüsor összeállítása is komoly fejtörést okoz. Szerencsére az Étkezési Erzsébet-utalvánnyal minden alapanyag beszerezhető – így a pénztárca sem szabhat határt az egyes fogások kiválasztásakor a háziasszonyok fantáziájának.

Az Étkezési Erzsébet-utalványokról ma már köztudomású, hogy készételek vásárlására éppúgy fordíthatóak, mint a melegkonyhás vendéglátóhelyek szolgáltatásainak igénybevételére. Ez azt jelenti, hogy a felhasználásával nem csak a reggeli péksütemény vásárolható meg, hanem éttermekben is beválthatóak mind ebédidő- ben vagy éppen egy vacsora keretében is. Az viszont egyre többeknek jut eszébe, hogy az otthoni főzéshez szükséges alapanyagokat is a narancsszínű utalványok levásárlásával szerezzék be. Hiszen az Étkezési Erzsébet-utalvány erre a célra is tökéletes, szinte az öszszes élelmiszer-termékkör elérhető a beváltásával. Így akár egy többfogásos karácsonyi menü alapanyagai is könnyedén beszerezhetőek az utalványok felhasználásával.

karácsony, vacsora, család, szenteste (Fotó: Profimedia)

Fotó: Profimedia

 

Az ilyen vásárlások egyszerűségét az elfogadóhelyek széles bázisa is növeli: Erzsébet-utalvánnyal már több mint 58 ezer üzletben lehet országszerte fizetni, tehát nem túlzás azt állítani, hogy gyakorlatilag minden sarkon beválthatóak a papíralapú utalványok. Mások mellett olyan nagy láncok is szerepelnek az elfogadóhelyek között, mint a CBA, a COOP, a Spar, a Reál vagy a Tesco.

Persze hiába az Étkezési Erzsébet-utalvány könnyű felhasználhatósága, ha ötlet híján vagyunk, hogy mire is kellene vele költeni. Kedvcsinálóként egy háromfogásos menüsort állítottunk össze arra az esetre, ha végképp tanácstalan lenne a karácsonyi vacsorát illetően.

Pikáns tárkonyos halleves

Hozzávalók: 50 dkg afrikai harcsafilé; 2 fej vöröshagyma; 2 gerezd fokhagyma; 2 db burgonya; 4 evőkanál tejföl; 2 dl fehérbor (száraz); 1,5 l víz; 2 db babérlevél; fél db citrom; fél csokor petrezselyem; 1 evőkanál tárkony; só; bors (frissen őrölt fehér).

Elkészítés: Az apróra vágott vöröshagymát némi zsiradékon megpároljuk, majd hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, a zúzott fokhagymát, sót és a borsot. Tárkonnyal megszórjuk, majd jöhet a babérlevél, a petrezselyemzöld és a fehérbor. Felforrástól számított 15-20 percig főzzük. Ezalatt hozzáadjuk a halat és a burgonyát, majd ha ezek is megpuhultak, elkeverjük a tejfölt és a citromlevet.

Narancsos és zöldséges kacsasült

Hozzávalók: 4 db kacsacomb; 2-3 db narancs; 20-30 dkg brokkoli; só; bors; 1/2 tyúkhúsleves kocka; 2 db kivi; koktélparadicsom; szőlő; 1 teáskanál barna cukor; olaj.

Elkészítés: A húst sózzuk, borsozzuk, először a bőrös, majd a másik felén megpirítjuk. Tálba rakjuk, és olajat öntünk rá. Sütőben tovább pirítjuk 20-25 percig, meglocsoljuk 2-3 narancs levével. Puhára pároljuk, a húsokat megszórjuk cukorral. Ezalatt a brokkolit rózsáira szedjük, a szőlőszemekkel és a paradicsommal együtt pároljuk. A tálban lévő zsiradékhoz leveskockát, barna cukrot, vizet adunk, felforraljuk, majd besűrítjük.

Ünnepi ischler

Hozzávalók: 20 dkg liszt; 10 dkg darált dió; 10 dkg vaj; 1 db tojás; 10 dkg porcukor. Valamint 20 dkg lekvár (töltelék); 1 tábla tortabevonó; 10 dkg vaj (a tetejére).

Elkészítés: A lisztet és a diót elmorzsoljuk a zsiradékkal, hozzátesszük a cukrot és a tojást. Fél óráig a hűtőbe rakjuk, majd  3 mm-re nyújtjuk a tésztát. Fánkszaggatóval kiszúrjuk és előmelegített sütőben 175 fokon tíz percig sütjük. Amikor kihűlt, gyümölcslekvárral összeragasztjuk, majd leöntjük a gőz fölött, vajjal felolvasztott bevonóval. Amikor az ischlereken megdermed a csoki, durvára tört diódarabokkal meghintjük a tetejüket.

Kapcsolódó Cikkek

  • Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

    Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

    Minden harmadik munkavállaló szerint nehézkes a nyári szabadságok kivétele, minden második dolgozó pedig arról is beszámol, hogy előfordult már vele, hogy nem engedték az előre tervezett időpontban szabadságra menni.

  • Az unalom is káros lehet az egészségre

    Az unalom is káros lehet az egészségre

    Azt hallották, hogy egy francia alkalmazott beperelte a munkáltatóját arra hivatkozva, hogy az állásában „zombivá unatkozta” magát, ez pedig szakmailag „meggyilkolta” őt?

  • Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

    Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

    A Lokál Extra négy oldalas mellékletében azt mutatjuk be, miért éri meg az Iskolai Erzsébet-utalványt, illetve az Erzsébet-utalvány Plusz kártya Iskolai-zsebét választani, ha tanszervásárlásról van szó.