EUR: 307,65 Ft
CHF: 287,04 Ft
2017. január 19., csütörtök
Sára, Márió

Külföld

Hatalmas robbantásos merénylet, rengeteg halott

Mintegy 50 ember halt meg robbantásos merényletekben Nigériai észak-keleti részein. Borno szövetségi államban egy mecset ellen történt terrortámadás, a szomszédos Adamawa államban pedig két női öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy piacon – közölték helyi hatóságok.

Borno szövetségi állam fővárosában, Maiduguriban legalább 20 ember meghalt és 91 megsebesült, amikor pokolgép robbant a város egyik mecsetében. A támadás elkövetését egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta, Maidugurit ugyanakkor a Boko Haram iszlamista szervezet “szülővárosaként” tartják számon.

A nap folyamán később a hatóságok Adamawa államban arról számoltak be, hogy két női öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy piacon, és legalább 30 embert megöltek. A sebesültek számáról egyelőre nem közöltek információkat. A Boko Haram gyakran használ fel fiatal lányokat terrortámadások végrehajtására.

Hírügynökségi jelentések szerint vasárnap éjszaka az iszlamisták lerohanták a Maiduguri peremén fekvő városrészt, Dzsiddari Polót. A támadás során, amelyben rakétagránátokat és öngyilkos merénylőket vetettek be, legalább 15 embert megöltek, de félő, hogy a halálos áldozatok száma ennél sokkal nagyobb lehet.

A Borno szövetségi állam fővárosa elleni támadások néhány nappal azután történtek, hogy Muhammadu Buhari nigériai elnök bejelentette: a kormánycsapatok gyakorlatilag megnyerték a Boko Haram elleni háborút.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram hat éve folytat fegyveres harcot, és 2015 elején jelentős területeket foglalt el három északkelet-nigériai szövetségi államban, támadásait pedig kiterjesztette a szomszédos országokra is.

Csád, Niger és Kamerun segítségével a nigériai hadsereg az utóbbi időben visszaszorította a lázadókat. A frakciókra töredezett csoport ezért a közelmúltban gerillahadviselésre tért át: falvakat rohant le, üzletek, piacok, buszpályaudvarok és iskolák ellen intézett támadásokat. Hivatalos adatok szerint a terrorcsoport legalább 17 ezer ember halálát okozta eddig a több mint 175 millió lakosú nyugat-afrikai országban, és 2,5 millió ember menekült el otthonából a harcok elől.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rendrakásért kapott egymillió dollárt

  Rendrakásért kapott egymillió dollárt

  Miközben az amerikai Joemel Panisa reggel még azért morgolódott, mert a hóakadályok miatt nem tud munkába menni, pár órával később már 300 millió forint boldog tulajdonosa volt.

 • Élő adásban szunyókált el az asszony – Videó!

  Élő adásban szunyókált el az asszony – Videó!

  A spanyol tévétörténelem egyik legmókásabb pillanatát élték át annak a tévéműsornak a nézői, akik szemtanúi voltak a „Délután itt és most” című beszélgetős műsorban elszundító vendég szunyókálásának.

 • Magyarbarát elnök az EP élén

  Magyarbarát elnök az EP élén

  Antonio Tajani lett az EP új elnöke. Kinevezésével Donald Trump után újabb erős ember tűnt fel a nemzetközi porondon, aki szimpatizál Magyarországgal.