EUR: 308,59 Ft
CHF: 288,35 Ft
2017. március 28., kedd
Gedeon, Johanna

Sport

Hatszorosára nőhet az olimpia költségvetése!

Japán sajtóértesülés szerint akár hatszorosára, 15 milliárd dollárra nőhet a 2020-as tokiói olimpia költségvetése.

Az NHK tévécsatorna szombaton arról számolt be, hogy a drámai drágulás hátterében a megnövekedett – és részben be nem tervezett – szállítási költségek állnak, emellett jelentősen emelkedett az építési anyagok ára és a munkabérek átlaga is.

A szervezők egy hete közölték, hogy nem Tokióban rendezik meg a 2020-as játékok pályakerékpáros versenyeit, ami 1,8 milliárd dolláros megtakarítást eredményez. Tokióban így nem épül 100 millió dolláros biciklicsarnok, helyette a 120 kilométerre található Izu ad otthont a pályakerékpárosok, továbbá a hegyikerékpárosok küzdelmeinek is.

A hónap elején derült ki, hogy az eredetileg terezett 2,1 milliárd helyett a központi stadion csak 1,3 milliárd dollárból épül majd fel. A japán kormányra és a olimpiai szervezőkre óriási nyomás nehezedett, miután kiderült, hogy a nyertes pályázatban a Nemzeti Stadion megépítése a korábban becsültnél kétszer drágább lett volna. A megnövekedett költségek miatt szeptemberben lemondott Simomura Hakubun sportminiszter.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Vb-selejtezők: a neheze még hátravan

    Vb-selejtezők: a neheze még hátravan

    Félidejéhez érkezett a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság selejtezősorozata. Bár egyelőre még korai lenne hosszú távú következtetéseket levonni egy-egy válogatott részvételi esélyeiről, több csoportban is vannak érdekességek.

  • A Napoli edzője Arany Kispadot nyert

    A Napoli edzője Arany Kispadot nyert

    Maurizio Sarri, a Napoli labdarúgócsapatának trénere kapta meg a 2015/2016-os olasz szezon legjobb edzőjének járó díjat, a Panchina d’Orót (Arany Kispad).