2017. december 14., csütörtök
Szilárda

Sport

Hatszorosára nőhet az olimpia költségvetése!

Japán sajtóértesülés szerint akár hatszorosára, 15 milliárd dollárra nőhet a 2020-as tokiói olimpia költségvetése.

Az NHK tévécsatorna szombaton arról számolt be, hogy a drámai drágulás hátterében a megnövekedett – és részben be nem tervezett – szállítási költségek állnak, emellett jelentősen emelkedett az építési anyagok ára és a munkabérek átlaga is.


A szervezők egy hete közölték, hogy nem Tokióban rendezik meg a 2020-as játékok pályakerékpáros versenyeit, ami 1,8 milliárd dolláros megtakarítást eredményez. Tokióban így nem épül 100 millió dolláros biciklicsarnok, helyette a 120 kilométerre található Izu ad otthont a pályakerékpárosok, továbbá a hegyikerékpárosok küzdelmeinek is.

A hónap elején derült ki, hogy az eredetileg terezett 2,1 milliárd helyett a központi stadion csak 1,3 milliárd dollárból épül majd fel. A japán kormányra és a olimpiai szervezőkre óriási nyomás nehezedett, miután kiderült, hogy a nyertes pályázatban a Nemzeti Stadion megépítése a korábban becsültnél kétszer drágább lett volna. A megnövekedett költségek miatt szeptemberben lemondott Simomura Hakubun sportminiszter.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Rövidpályás úszó Eb: Hosszú a világcsúcs közelében

    Rövidpályás úszó Eb: Hosszú a világcsúcs közelében

    Hosszú Katinka nagyszerű teljesítménnyel, saját világcsúcsától kevesebb mint három tizeddel elmaradva nyerte meg a 100 méter vegyes előfutamait és jutott be az elődöntőbe a koppenhágai rövidpályás úszó Európa-bajnokság csütörtöki délelőtti programjában.

  • Koriközpont épül Budapest szívében

    Koriközpont épül Budapest szívében

    Nem oly régen még az volt a terv, hogy olimpiára is alkalmas velodrome-ot építenek a Millenáris kerékpárpályára. A tervekből azonban nem lett semmi, és már-már, kis túlzással, elrohad a magyar sport bölcsőjeként ismert ikonikus pálya, ám most kiderült, 43 milliárdos beruházással oda épül a Nemzeti Korcsolyázó Központ.