EUR: 310,49 Ft
CHF: 288,94 Ft
2017. január 25., szerda
Pál

Külföld

Havonta 80 millió dollárt keres az Iszlám Állam

2015. augusztus 12.
Az Iszlám Állam szélsőséges fegyveres szervezethez hű katonai csoportok egyike által az internetre feltett videóról készített, 2015. augusztus 5-én közreadott kép a térdre kényszerített, 30 éves, horvát Tomislav Salopekről egy meg nem nevezett tengerparti helyszínen. Az Iszlám Állam egyiptomi csoportja 2015. augusztus 12-én fotót tett közzé a közösségi médiában arról, hogy az általuk fogva tartott horvát túszt lefejezték. (MTI/AP)

Az Iszlám Államnak (IÁ) jelenleg havonta 80 millió dollár (több mint 23 milliárd forint) a bevétele, de a dzsihadista szervezet az utóbbi időben egyre nehezebben tudja egyensúlyban tartani költségvetését – derült ki az IHS üzleti tanácsadó cég jelentéséből.

A londoni székhelyű intézet hét elején publikált riportja szerint az IÁ kasszájába befolyó pénz fele a “kalifátus” területén élők megadóztatásából, valamint a lakosság javainak elkobzásából származik, míg jövedelmének 43 százalékára a kőolaj-kereskedelemből tesz szert, a maradékra pedig kábítószer-eladásból, az energiapiacról és adományokból.

Columb Strack, az ISH szakértője rámutatott, hogy más terrorcsoportoknak nem ennyire sokrétű a bevételi forrásuk. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy az Iszlám Államnak Szíriában és Irakban egy nagy kiterjedésű területet kell igazgatnia és uralnia, vagyis nem csak fegyverekre és pokolgép-készítésre kell költenie a havi 80 millió dollárból.

Az IHS azonban most először látja annak jelét, hogy a dzsihadista szervezetnek problémát okoz jövedelmének stabilan tartása. A szakértők arról számoltak be, hogy az IÁ egyes jelentések szerint csökkentette harcosainak fizetését, új agráradót vezetett be, továbbá nőtt az áram és más alapvető fogyasztási cikkek ára.

A jelentés szerint kezd érződni az IÁ kőolajipari infrastruktúrája ellen az Egyesült Államok vezette katonai koalíció és Oroszország által intézett támadások hatása. Ezenkívül Törökország nehezebb megközelíthetősége, és a török hatóságok fellépése a szíriai határon zajló csempészet ellen is nehezíti a dzsihadisták dolgát.

Az ISH elemzésében megállapítja, hogy a terrorszervezet új pénzügyi források után kénytelen nézni, és ezt mindenekelőtt a belső piacon fogja keresni. A londoni intézet egy másik elemzője, Ludovico Carlino elmondta, hogy a dzsihadisták jelenleg 20 százalékos adót vetnek ki a szolgáltatókra, s az embereknek már így is gondot okoznak a fizetnivalók.

Az Iszlám Állam tavaly nyáron jelentős területeket vont uralma alá Szíriában és Irakban, és azóta vaskézzel irányítja az ott élőket. Strack szerint az IÁ hatalmának csúcspontja éppen a területfoglalási időszakra, elsősorban Moszul bevételének idejére tehető. “Azóta területek kerültek ki a dzsihadisták keze közül, és elkezdtek pénzektől elesni” – jegyezte meg.

Kapcsolódó Cikkek