EUR: 308,50 Ft
CHF: 287,44 Ft
2017. január 20., péntek
Fábián, Sebestyén

Belföld

Így lesz tökéletes a mákos bejgli!

Illatos, omlós és napokkal később is finom! Nem könnyű elkészíteni a tökéletes bejglit, de egy jó recepttel megpróbálunk segíteni!

Kovács Lázár azaz Lázár Chef megmutatta milyen a tökéletes mákos bejgli. Nem tovább keresgélni a receptek között és még karácsonyig van idő mecsinálni!

Hozzávalók a tésztához, 2 darab (körülbelül 26 cm-es) rúd elkészítéséhez:

35 dkg búzaliszt
8 dkg puha margarin
6 dkg libazsír
2 tojás sárgája
0,5 dl zsíros tej
1 darab tojás a lekenéshez
2,5 dkg porcukor
1 csomag (7g) porélesztő
1 mokkáskanál só

hozzávalók a mákos töltelékhez:

30 dkg darált mák
10 dkg kristálycukor
4 evőkanál méz
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 dl tej
1 citrom reszelt héja

Elkészítési idő: 90 perc

makos bejgli

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat jól összekeverjük a langyos tejjel és az élesztővel. A lisztet, a margarint, a libazsírt, a sót és a porcukrot egy keverőtálban alaposan összemorzsoljuk. A két masszát összekeverjük, majd amikor már tésztává gyúrtuk (maximum 5 perc), kétfelé vesszük, és letakarva 30 percre hűtőbe rakjuk. Közben elkészítjük a mák tölteléket, ennek a hozzávalóit – a mák kivételével! – a tejjel felforraljuk, ezután félrehúzzuk, belekeverjük a darált mákot, majd kihűtjük.

Az első rúd bejglihez a kétfelé vett tésztából az egyiket a lisztezett lapra tesszük. A tésztát kocka alakúra, egyenletes vékonyságúra nyújtjuk (körülbelül 25×25 cm). Ha lennének kilógó részek, akkor a kés lapjával simítsuk vissza. Gyorsan dolgozzunk, hogy a zsiradéknak ne legyen ideje megolvadni a tésztában. A tésztára rászórjuk a kihűlt máktöltelék felét, majd egyenletes vastagságúra simítjuk a tölteléket. Minden oldalról körülbelül 1 cm tésztát hajtsunk fel a máktöltelékre. Ezután óvatosan tekerjük rúddá – körülbelül 26 cm-es lesz. A második rúd bejglihez megismételjük a lépéseket, majd a bejgli rudakat megkenjük a felvert tojással, és teljes hosszában megszurkáljuk fogpiszkálóval. Sütőben, 200 fokon, légkeveréses funkción 15 percig sütjük, majd 190 fokon még 15 percig.

Jó étvágyat és kellemes ünnepeket kívánunk!

Kapcsolódó Cikkek

  • Ez az a hely, ahol csokit lehet reggelizni

    Ez az a hely, ahol csokit lehet reggelizni

    Tényleg csokoládéból van a kastély? Tényleg minden csokoládéból készült? Ilyen kérdésekkel és várakozással vannak tele Willy Wonka (a Charlie és a csokigyár című film főhőse) rajongói, akik örömmel törnének egy darabot a „csokoládépalota” kerítéséből.

  • Felmostuk a padlót a Jobbikkal

    Felmostuk a padlót a Jobbikkal

    Hiába próbálkozott, a bíróság ajtót mutatott a cukipártnak: igenis le lehet írni, hogy törésvonalak vannak a Jobbik vezetésében, és azt, hogy Vona Gábor alatt pedig inoghat az elnöki szék.