EUR: 325,72 Ft
CHF: 282,30 Ft
2018. június 25., hétfő
Vilmos

Külföld

Immár eskethet is a spagettiszörnyegyház!

Engedélyt kapott az esketésre a Nagy Repülő Spagettiszörny Egyház Új-Zélandon.

Az egyház magukat pasztafárinak nevező tagjai szerint a világegyetemet egy spagetti- és húsgolyóalapú repülő teremtmény hozta létre, ugyanakkor a vallás hivatalos honlapja szerint is akadnak olyan követők, akik paródiavallásként, ironikus mozgalomként tekintenek a kezdeményezésre.


Az esketési engedély megadásáról az új-zélandi kormány hivatalos lapja számolt be. Jeff Montgomery anyakönyvi irattárvezető szerint döntését kizárólag arra alapozta, hogy a szervezet támogat-e, népszerűsít-e valamilyen vallási, filozófiai vagy humanitárius meggyőződést. “Ezen hiedelmek vagy meggyőződések érvényességéről nem tisztünk ítélkezni” – idézte Montgomeryt a BBC News.

A Nagy Repülő Spagettiszörny Egyház egyik névtelenségbe burkolózó vezetője a Radio New Zealandnak elmondta, hogy a következő lépés egy eskető jóváhagyatása lesz. Hozzátette, hogy a pasztafári esküvőn a kalózjelmeztől kezdve a fejfedőként szolgáló tésztaszűrőig bármit lehet viselni.


Ezzel arra utalt, hogy évekkel ezelőtt egy osztrák férfi tésztaszűrővel a fején készíttetett magáról képet a jogosítványához, hogy fellépjen az egyházi kiváltságok ellen. Korábban ugyanis azt olvasta, hogy a jogosítványok igazolványképe nem ábrázolhatja fejfedőben a tulajdonost, kivéve, ha a fej eltakarása vallási célt szolgál. A férfi ezért a “pasztafári vallás” követőjének mondta magát az igazolványkép készítésekor, és végül meg is kapta az iratot.

Hasonló akcióval próbálkoztak a múlt hónapban Németországban, akkor fejre kötött kalózkendővel, ám ez a próbálkozás sikertelennek bizonyult.

A “pasztafári egyházat” 2005-ben az Egyesült Államokban alapította az amerikai Bobby Henderson azzal a céllal, hogy bírálja a kreacionizmus (intelligens tervezés az evolúció tanával szemben) szerepeltetését az amerikai iskolai oktatásban, és követelte, hogy elméletét is oktassák az iskolában, mint harmadik, az előző kettővel egyenrangú tant.

Kapcsolódó Cikkek

 • Schäuble: Százmillió afrikai befogadásával tönkretennénk Európát

  Schäuble: Százmillió afrikai befogadásával tönkretennénk Európát

  A migrációs válság kezelésében egyfelől emberséges, másfelől viszont megfontolt módon kell cselekedni, százmillió ember Afrikából való befogadásával tönkretennénk Európát – hangsúlyozta Wolfgang Schäuble, a német Bundestag elnöke hétfőn Varsóban, a Natolinban működő Európa Kollégiumban, ahol Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel együtt fellépett az Európa jövőjéről szóló pódiumbeszélgetésen.

 • Letartóztatták egy mexikói város összes rendőrét

  Letartóztatták egy mexikói város összes rendőrét

  A nyugat-mexikói Ocampo város összes rendőrét őrizetbe vették a szövetségi hatóságok a település egyik polgármesterjelöltjének múlt heti meggyilkolásával összefüggésben – jelentette hétfőn a brit közszolgálati média.

 • Így dolgoznak Soros György hajói

  Így dolgoznak Soros György hajói

  Több kapcsolódási pont van Soros György és azon álcivil szervezetek között, amelyek illegálisan hajózzák be a migránsokat a Földközi-tengeren keresztül Európába. Az érintett „civilek” forrásai nagyrészt a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványtól érkeznek, de van olyan adományozó, aki korábban a csúfosan megbukott Hillary Clinton kampányát támogatta – írja az Origo.