EUR: 310,28 Ft
CHF: 258,66 Ft
2018. április 19., csütörtök
Emma

Külföld

Iraknak nem kellenek a külföldi katonák

Iraknak nincs szüksége külföldi szárazföldi harcoló egységekre az ország területén – jelentette ki kedden Haider el-Abádi iraki miniszterelnök nem sokkal azután, hogy Ashton Carter amerikai védelmi miniszter közölte, a Pentagon különleges kiképzésű egységeket tervez a közel-keleti országba küldeni.

El-Abádi közleményében hangsúlyozta, hogy semmilyen katonai hadművelet vagy külföldi fegyveres erők – különleges vagy sem – Irakba vezénylése nem valósulhat meg a kormány jóváhagyása, a vele való egyeztetés és az iraki szuverenitás teljes tiszteletben tartása nélkül.


Ashton Carter az amerikai képviselőház fegyveres erők bizottságában rendezett meghallgatáson közölte, hogy a Pentagon különleges kiképzésű egységet tervez Irakba telepíteni, hogy segítse az iraki erőket és a kurd önvédelmi erőket az Iszlám Állam elleni küzdelemben.

Tájékoztatása szerint az Irakba küldendő egység elsődleges feladata lenne, hogy támadásokat szervezzen, túszokat szabadítson ki, hírszerzési adatokat gyűjtsön és foglyul ejtse az Iszlám Állam vezető embereit. Ezekkel az akciókkal az amerikai különleges erőknek ez az egysége “ösztönözni” akarja a helyi erőket a dzsihadisták elleni küzdelemben – mondta.


Több iraki síita fegyveres csoport rövid időn belül reagált az amerikai tervekre, figyelmeztetve Washingtont, hogy szembeszállnak majd bármiféle Irakba vezényelt amerikai erővel. “Mindenfajta ilyen katonai erő elsőrendű célpont lesz csoportunk számára, azelőtt is harcoltunk ellenük, és készen állunk ismét harcba szállni velük” – jelentette ki Dzsafar Huszeini, a Kataib Hezbollah nevű síita milícia szóvivője a Reutersnek.

Hasonlóképpen foglalt állást a hírügynökségnek a Badr Brigád és az Aszaib al-Hak nevű iraki síita milícia is. “Minden iraki megszállókként tekint az amerikaiakra, akikben nem lehet megbízni” – mondta a Badr Brigád egy magas rangú tisztségviselője.

Kapcsolódó Cikkek

 • Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  A hivatalos észak-koreai média újabban “tisztelt first ladynek” szólítja Kim Dzsong Un észak-koreai vezető feleségét, Zsi Szol Dzut, megfigyelők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy ez cím több mint negyven éve nem volt használatban az országban – írta csütörtökön a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

 • Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Németország szolidaritásának köszönhetően a várakozásokat meghaladó számban érkezhetnek afrikai és közel-keleti menekültek az Európai Unióba (EU) az Európai Bizottság áttelepítési programja révén – mondta a brüsszeli bizottság migrációs ügyekért felelős tagja egy csütörtöki német lapinterjúban.

 • Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros György képtelen belenyugodni a választási vereségbe, nem adja fel a migránsok betelepítésének tervét. A hét elején Brüsszelbe ment, hogy ismét onnan támadja Magyarországot.