2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Külföld

Iraknak nem kellenek a külföldi katonák

Iraknak nincs szüksége külföldi szárazföldi harcoló egységekre az ország területén – jelentette ki kedden Haider el-Abádi iraki miniszterelnök nem sokkal azután, hogy Ashton Carter amerikai védelmi miniszter közölte, a Pentagon különleges kiképzésű egységeket tervez a közel-keleti országba küldeni.

El-Abádi közleményében hangsúlyozta, hogy semmilyen katonai hadművelet vagy külföldi fegyveres erők – különleges vagy sem – Irakba vezénylése nem valósulhat meg a kormány jóváhagyása, a vele való egyeztetés és az iraki szuverenitás teljes tiszteletben tartása nélkül.


Ashton Carter az amerikai képviselőház fegyveres erők bizottságában rendezett meghallgatáson közölte, hogy a Pentagon különleges kiképzésű egységet tervez Irakba telepíteni, hogy segítse az iraki erőket és a kurd önvédelmi erőket az Iszlám Állam elleni küzdelemben.

Tájékoztatása szerint az Irakba küldendő egység elsődleges feladata lenne, hogy támadásokat szervezzen, túszokat szabadítson ki, hírszerzési adatokat gyűjtsön és foglyul ejtse az Iszlám Állam vezető embereit. Ezekkel az akciókkal az amerikai különleges erőknek ez az egysége “ösztönözni” akarja a helyi erőket a dzsihadisták elleni küzdelemben – mondta.


Több iraki síita fegyveres csoport rövid időn belül reagált az amerikai tervekre, figyelmeztetve Washingtont, hogy szembeszállnak majd bármiféle Irakba vezényelt amerikai erővel. “Mindenfajta ilyen katonai erő elsőrendű célpont lesz csoportunk számára, azelőtt is harcoltunk ellenük, és készen állunk ismét harcba szállni velük” – jelentette ki Dzsafar Huszeini, a Kataib Hezbollah nevű síita milícia szóvivője a Reutersnek.

Hasonlóképpen foglalt állást a hírügynökségnek a Badr Brigád és az Aszaib al-Hak nevű iraki síita milícia is. “Minden iraki megszállókként tekint az amerikaiakra, akikben nem lehet megbízni” – mondta a Badr Brigád egy magas rangú tisztségviselője.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Erősödtek az ausztrál-magyar kapcsolatok, és ennek üteme a következő időszakban tovább gyorsulhat – összegezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelemért, turizmusért és beruházásokért felelős miniszterével folytatott találkozóján.

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.