EUR: 307,10 Ft
CHF: 286,26 Ft
2017. január 18., szerda
Piroska

Külföld

Irán összefog Svédországgal

Világűr, 2010. szeptember 17.
A NASA által közzétett felvételen balra a Karl trópusi vihar áthaladóban a Yucatán-félszigeten, középen az Igor hurrikán "szeme" látható, miközben jobbról a Julia hurrikán érkezik 2010. szeptember 15-én. Az erőjelzések szerint a Karl irányt vált a Mexikó-öböl felé, és fokozott erővel támad majd. Időközben óránkénti 200 km-es széllökéseivel az Igor négyes fokozatú, 185 km-es óránkénti széllökéseivel a Julia hármas fokozatú trópusi viharrá enyhült. (MTI/AP/NASA)

Fokozza energiaipari együttműködését Irán és Svédország a Teherán ellen érvényben lévő szankciók jövő év eleji eltörlését követően – ebben állapodott meg Bijan Zanganeh iráni olajipari miniszter és Mikael Damberg svéd ipari miniszter vasárnap Teheránban.

A Hszinhua kínai hírügynökség iráni sajtójelentésre hivatkozó beszámolója szerint az iráni miniszter a svéd politikussal folytatott megbeszélése után elmondta, a két ország együttműködése számos gazdasági területre terjedhet ki. A svéd vállalatok a múltban olajipari gépeket és berendezéseket szállítottak Iránnak és a szankciók feloldása után ezeket akár gyárthatják is iráni partnerekkel együttműködve – tette hozzá.

Irán óriási lehetőségeket tartogat a svéd vállalatok számára, különös tekintettel a nagyrészt fiatalokból álló 80 milliós lakosságára. A svéd vállalatok körében nagy az érdeklődés az iráni piac iránt – mondta Mikael Damberg.

Az iráni olajipari minisztérium november végén mutatta be a potenciális befektetőknek az új “Iran Petroleum Contract” közös vállalati együttműködési modellt, amelytől a közvetlen külföldi fejlesztési beruházások növekedését várják.

Kapcsolódó Cikkek