EUR: 311,34 Ft
CHF: 259,59 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Életmód

Karácsony haltól halig

Vanocni kapr, Image: 37712236, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Petr Maršík - ČIF

Profimedia, Petr Maršík – ČIF

Nem vagyunk valami nagy halevő nemzet. Az európai átlagtól jócskán lemaradva, itthon az egy főre jutó halfogyasztás alig 4 kilogramm évente, annak is a nagy részét karácsonykor esszük meg. Közeledvén tehát a halas ünnephez, nem árt, ha átvesszük, milyen halból mit érdemes készíteni.

Baja, 2015. október 14. Egy tál bajai halászlé a Sobri halászcsárdában a bajai Petőfi-szigeten 2015. október 14-én. Négy magyar termékkel, köztük a bajai halászlével bővült a hungarikumok listája. MTI Fotó: Sóki Tamás

Egy tányér jóféle bajai, gyufatésztával. Igazán ínycsiklandó látvány
MTI Fotó: Sóki Tamás

Mi kell a jó halászlébe?


Nincs rá kőbe vésett szabály, miből kell a tájegységenként amúgy is változó halászlevet készíteni. Ízlés dolga, ki miből szereti, de abban a legtöbben egyetértenek, hogy akár tiszai, akár bajai, akkor lesz igazán jó, ha többféle halhúsból készül. Herman Ottó néprajztudós szerint egykor az a mondás járta, a halászléhez sok kecsege, elég ponty és kevés harcsa kell.

Nem való bele:

Süllő, mert kár érte!
Csuka, mert agresszív az íze!
Kárász, fenéklakó hal, iszapízű lehet!
Tengeri hal, mert az más műfaj!

Mások úgy tartják, az alaplébe mehet keszeg, törpeharcsa és a nemes halak: ponty, harcsa, márna, balin (ami van) feje és farka. Szeletnek pedig ponty vagy harcsa!


Rántani csakis pontyot?

A klasszikus karácsonyi rántott hal pontyból készül és lehetőleg patkó alakú. Aki azonban nem szeret a szálkákkal bajlódni, nem követ el szentségtörést, ha például cápaharcsafilét választ (édesvízi pangáziusz). Az íze a pontyéra emlékeztet, viszont bátran tehetjük a kisgyermekek tányérjára is. Rántva isteni még az afrikai harcsa is. Nincsenek kitiltva az ünnepi asztalról a tengeri halak sem: a tőkehal vagy a tonhal ugyan nem nemes hal, de finom!

Herb-stuffed trout with tomatoes and green salad, Image: 243043611, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Digifoodstock

Profimedia, Digifoodstock

Próbáljuk meg bunda nélkül!

Ha meg akarjuk őrizni a halétel egészségre gyakorolt jó hatásait, próbáljunk ki a rántott verzió helyett valami korszerűbbet. Bundázva, zsiradékban kisütve ugyanis nehézzé, zsírossá válik.

Az egyik legegyszerűbb halkészítési mód a sütőben sütés. Jó hozzá a süllő, pisztráng, de használhatunk keszeget vagy pontyot is. Megtisztítás után beirdaljuk, egy órát állni hagyjuk a sóban, utána bekenjük aprított fokhagyma, petrezselyemzöld és olívaolaj keverékével, majd 25 perc alatt készre sütjük.

Kapcsolódó Cikkek

  • Szuperkórház épül Dobogón

    Szuperkórház épül Dobogón

    A Dél-budai Centrum nem is annyira kórház, sokkal inkább egy egészségpláza lesz, ahol még a gyógyszert is robotok juttatják el az osztályokra.

  • Ne aludj sminkben!

    Ne aludj sminkben!

    Mi történik, ha egy hosszú éjszaka után sminkben fekszünk le aludni? A szakemberek szerint ez a legrosszabb, amit a bőrünkkel teszünk: beindítja a ráncosodást, hiszen lebontja a természetes kollagént, eltömíti a pórusokat, szárazzá, repedezetté válik a bőr.