EUR: 307,84 Ft
CHF: 265,61 Ft
2017. október 23., hétfő
Gyöngyi

Életmód

Karácsony haltól halig

Vanocni kapr, Image: 37712236, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Petr Maršík - ČIF

Profimedia, Petr Maršík – ČIF

Nem vagyunk valami nagy halevő nemzet. Az európai átlagtól jócskán lemaradva, itthon az egy főre jutó halfogyasztás alig 4 kilogramm évente, annak is a nagy részét karácsonykor esszük meg. Közeledvén tehát a halas ünnephez, nem árt, ha átvesszük, milyen halból mit érdemes készíteni.

Baja, 2015. október 14. Egy tál bajai halászlé a Sobri halászcsárdában a bajai Petőfi-szigeten 2015. október 14-én. Négy magyar termékkel, köztük a bajai halászlével bővült a hungarikumok listája. MTI Fotó: Sóki Tamás

Egy tányér jóféle bajai, gyufatésztával. Igazán ínycsiklandó látvány
MTI Fotó: Sóki Tamás

Mi kell a jó halászlébe?

Nincs rá kőbe vésett szabály, miből kell a tájegységenként amúgy is változó halászlevet készíteni. Ízlés dolga, ki miből szereti, de abban a legtöbben egyetértenek, hogy akár tiszai, akár bajai, akkor lesz igazán jó, ha többféle halhúsból készül. Herman Ottó néprajztudós szerint egykor az a mondás járta, a halászléhez sok kecsege, elég ponty és kevés harcsa kell.

Nem való bele:

Süllő, mert kár érte!
Csuka, mert agresszív az íze!
Kárász, fenéklakó hal, iszapízű lehet!
Tengeri hal, mert az más műfaj!

Mások úgy tartják, az alaplébe mehet keszeg, törpeharcsa és a nemes halak: ponty, harcsa, márna, balin (ami van) feje és farka. Szeletnek pedig ponty vagy harcsa!

Rántani csakis pontyot?

A klasszikus karácsonyi rántott hal pontyból készül és lehetőleg patkó alakú. Aki azonban nem szeret a szálkákkal bajlódni, nem követ el szentségtörést, ha például cápaharcsafilét választ (édesvízi pangáziusz). Az íze a pontyéra emlékeztet, viszont bátran tehetjük a kisgyermekek tányérjára is. Rántva isteni még az afrikai harcsa is. Nincsenek kitiltva az ünnepi asztalról a tengeri halak sem: a tőkehal vagy a tonhal ugyan nem nemes hal, de finom!

Herb-stuffed trout with tomatoes and green salad, Image: 243043611, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Digifoodstock

Profimedia, Digifoodstock

Próbáljuk meg bunda nélkül!

Ha meg akarjuk őrizni a halétel egészségre gyakorolt jó hatásait, próbáljunk ki a rántott verzió helyett valami korszerűbbet. Bundázva, zsiradékban kisütve ugyanis nehézzé, zsírossá válik.

Az egyik legegyszerűbb halkészítési mód a sütőben sütés. Jó hozzá a süllő, pisztráng, de használhatunk keszeget vagy pontyot is. Megtisztítás után beirdaljuk, egy órát állni hagyjuk a sóban, utána bekenjük aprított fokhagyma, petrezselyemzöld és olívaolaj keverékével, majd 25 perc alatt készre sütjük.

Kapcsolódó Cikkek

 • Batátát az asztalra!

  Batátát az asztalra!

  Az édesburgonya, vagyis a batáta az idei ősz vitathatatlan sztárja a konyhában. Sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, de édes sütemény, lepény is készülhet belőle.

 • Veszélyes a gyerekkori elhízás

  Veszélyes a gyerekkori elhízás

  Magyarországon a 6–8 éves gyerekek több mint 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ezen belül a fiúknál 20,5, a lányoknál 21,9 százalék ez az arány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.

 • Népszerűek a hazai borvidékek

  Népszerűek a hazai borvidékek

  Jelentős eltérések vannak az egyes hazai borvidékek ingatlanpiacán: néhol az ingatlanár-robbanás már javában érzékelhető, néhol még nem tapasztalható komolyabb mozgás.

 • Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

  Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

  Átlagosan napi két órát töltenek közösségi oldalak előtt és az életük felét már online térben élik az úgynevezett Z generációhoz tartozó magyar fiatalok, akik már többet kommunikálnak az interneten, mint személyesen – ismertették egy friss kutatás eredményeit az M1 aktuális csatornán vasárnap.