2018. március 19., hétfő
József, Bánk

Külföld

Két új atomreaktort építenek az Oroszok Iránban

Oroszország két atomreaktor építését kezdi meg a jövő héten Iránban – jelentette be az Iráni Atomenergia-hivatal vezetője kedden, az iráni állami televízióban.

Behrúz Kamalvandi nem közölte, hol épülnek az új reaktorok, de Teherán és Moszkva tavaly abban állapodott meg, hogy Oroszország az Irán déli részén fekvő busehri erőműben épít két új reaktort. A megállapodás ugyanakkor négy további reaktorra is szól. Ezek helyszínét az egyezség nem nevesíti, Teheránnak kell eldöntenie, hol épüljenek meg az új áramtermelő kapacitások.


Teherán öt hónappal ezelőtt állapodott meg a nagyhatalmakkal vitatott atomprogramjáról. Az egyezség korlátozza, hogy Irán milyen nukleáris tevékenységeket folytathat, főleg az urándúsításra vonatkozik annak érdekében, hogy az iszlám köztársaság ne tudjon olyan hasadóanyagot előállítani, amelyből nukleáris fegyvert készíthetne. A polgári célú atomenergia-előállítást viszont a nagyhatalmakkal és Németországgal kötött megállapodás nem korlátozza.

A földgázban és kőolajban gazdag ország diverzifikálni szeretné energiaellátását, ezért idővel 20 darab ezer megawattos atomreaktort szeretne üzembe helyezni.

Az IRNA iráni hírügynökség arról is beszámolt, hogy Irán és Oroszország monetáris megállapodást is köt, hogy az iráni rialt egyszerűbben lehessen rubelre váltani, amitől a kereskedelem fellendülését remélik. Gyenyisz Manturov orosz kereskedelmi miniszter “Irán érdekeinek megfelelő” orosz vámcsökkentésről is beszélt Teheránban. A RIA Novosztyi pedig arról számolt be, hogy Moszkva jövőre ötmilliárd dollár kölcsönt folyósíthat Teheránnak.

Kapcsolódó Cikkek