EUR: 307,65 Ft
CHF: 287,04 Ft
2017. január 19., csütörtök
Sára, Márió

Sport

Kína befektet a Manchesterbe

Manchester, 2014. december 26.
Wayne Rooney, a Manchester United csatára, miután csapata 3-1-re győzött a Newcastle United ellen az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság 2014. december 26-i mérkőzésén a manchesteri Old Trafford Stadioban. (MTI/AP/Jon Super)

Egy kínai konzorcium 400 millió dollárt (117,7 milliárd forint) fektet be az angol labdarúgó-bajnokságban listavezető Manchester Cityt is működtető gazdasági társaságba, amelyben így 13 százaléknyi tulajdonrészt szerez.

A futballklub keddi bejelentése szerint a megállapodást hat hónapos tárgyalássorozat előzte meg, a megegyezés aláírásáig pedig már csak néhány szabályozó rendelkezés elfogadása van hátra.

Az egyesült arab emírségekbeli Manszur bin Szajed al-Nahjan sejk 2008-ban vásárolta meg a Manchester Cityt, s azóta megalakult a City Football Group elnevezésű társaság, amely New Yorkban, Melbourne-ben és Jokohamában is működtet labdarúgóklubot.

A kínai befektetésre azután került sor, hogy Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke októberi négynapos nagy-britanniai tartózkodása során meglátogatta a klub központját.

Manszur sejk érkezése óta a Manchester City 44 év után, 2012-ben nyert újra angol bajnoki címet, két évvel később pedig megismételte ezt a sikert.

A City most 14 forduló után 29 ponttal áll a Premier League tabellájának az élén, a Bajnokok Ligájában pedig bejutott a nyolcadddöntőbe.

Kapcsolódó Cikkek