EUR: 308,43 Ft
CHF: 282,33 Ft
2017. május 24., szerda
Eszter, Eliza

Egyéb XVIII.kerület

Kitüntették a tervezőket

Elismerő oklevelet kapott a Budapesti Építész Kamara nívódíjpályázatán a HungaroControl légiforgalmi irányító központjának épülete. A tervezőpáros 2007-ben nyújtotta be az első terveket a repülést segítő intézmény bővítésére.

HungaroControl Zsuffa Zsolt és Kalmár László által tervezett épület Ughy Attila ( Fotó: Sáfár Tibor)

Csak komoly ellenőrzések után lehet bejutni az épületbe
(Fotó: Sáfár Tibor)

– Az épület már a harmadik bővítési fázis két évtizeden belül. Ennek megfelelően volt lehetőség arra, hogy a tervezők gyökeresen újat teremtsenek, ők mégis a meglévő beépítési logika folytatása mellett döntöttek – olvasható a zsűri értékelésében. Azaz Kalmár László és Zsuffa Zsolt a meglévő épületegyütteshez csatolta az új központot, úgy, hogy az avatott szakembereket leszámítva szinte észrevehetetlen az átmenet.

HungaroControl Zsuffa Zsolt és Kalmár László által tervezett épület Ughy Attila ( Fotó: Sáfár Tibor)

Folyosó köti össze a régi és az új épületet
(Fotó: Sáfár Tibor)

Tervpályázatot írtak ki a projektre. Közel negyven induló közül találták a legjobbnak a páros ötleteit. Egyedül ők voltak azok, akik nem valami újat szerettek volna, hanem úgy gondolták, folytatják a már meglévő épületeket. A sztori nem mai, ekkor még csupán 2007-et írtunk, a válság keresztülhúzta a számításokat, többször is módosítottak az eredeti kiíráson, a büdzsé alaposan lecsökkent.

– Az épület kisebb, takarékosabb lett és a funkciója is megváltozott – fogalmazott Kalmár László lapunknak az épület bejárásakor. – Lett volna még egy parkolószint meg egy könyvtár is. Végül 2012-re fejeztük be a munkát.

A nívódíjat sokáig évente adták át, az utóbbi években azonban szüneteltették a pályázatok értékelését. A Kalmár–Zsuffa névvel fémjelzett projekt elismerése ezért még nagyobb siker, hiszen öt esztendő építményei versengtek a díjért.

Nemzetbiztonsági kockázat

HungaroControl Zsuffa Zsolt és Kalmár László által tervezett épület Ughy Attila ( Fotó: Sáfár Tibor)

Munkában a légtér irányítói
(Fotó: Sáfár Tibor)

A tervezésnél fontos szempont volt az irányító központ védelme. A légi forgalom irányítását semmi sem akadályozhatja, ezrek élete múlhat azon, a légiforgalmi irányítók meddig tarthatnak ki veszélyhelyzetben. Tűz esetére is speciális menekülési útvonalat terveztek számukra, itt ugyanis nem az a fontos, hogy a központból minél többen jussanak ki minél gyorsabban, hanem hogy minél tovább a helyükön maradhassanak. Az ablakok golyóállóak és 72 baltacsapást kell kibírniuk. Az áramellátás soha nem szakadhat meg, mindennek tartaléka van, és a tartaléknak is van azonnali pótlása.

Kapcsolódó Cikkek

 • Júniusban már elérhetőek lesznek az internet-alapcsomagok

  Júniusban már elérhetőek lesznek az internet-alapcsomagok

  Júniusban már elérhetőek lesznek az internet-alapcsomagok, amelyek a szolgáltatók jelenlegi legalacsonyabb árainál is 15 százalékkal kedvezőbb áron kínálnak majd szolgáltatást – közölte Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos az Országgyűlés kulturális bizottságának és népjóléti bizottságának együttes ülésén kedden.

 • Ne feledje leadni személyi jövedelemadó-bevallását!

  Ne feledje leadni személyi jövedelemadó-bevallását!

  Már csak öt nap van a személyi jövedelemadó-bevallások leadására, amit az adózók még szombat délelőtt is megtehetnek a budapesti Eurocenterben – közölte a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.

 • Hatvan éve boldog feleségével Kányádi Sándor

  Hatvan éve boldog feleségével Kányádi Sándor

  Sztárként ünnepelték születésnapi köszöntésén a 88 éves, Kossuth-díjas erdélyi magyar költőt, Kányádi Sándort. A nemzet művésze sajnos egyre kevesebb találkozón tud megjelenni, miután összeroppant egy csigolyája és bottal közlekedik, de humora és lelkesedése a régi.