2018. március 24., szombat
Gábor, Karina

Egyéb II.kerület

Korszerűsítik a Lukácsot és az Esplanadét is

ORFI

Az ORFI energiatakarékos és szebb is lesz

Felújítják az ORFI két főépületét. Az Új Széchenyi Terv KEOP-pályázatán elnyert 926 millió forintból zajló beruházás célja az intézet hő- és villamosenergia-fogyasztásának csökkentése, ami a költséghatékonyság miatt az itt kezelt betegek érdekeit is szolgálja.

− A két épület közül az egyik az ORFI főépülete, a több mint százéves Esplanade, amely eredetileg szálloda volt – tájékoztatta a Lokált Vágvölgyi Mihály, az ORFI sajtókapcsolatokért felelős munkatársa. – Ez a részleg egy nyolc szintből álló, 265 ágyas, fekvőbeteg-ellátásra alkalmas létesítmény, kezelőkkel és gyógymedencével. Az épületen végzett beruházás teljes körű, ebbe beletartozik az ingatlan homlokzat- és tetőszigetelése, valamint fűtéskorszerűsítése is.


Mint megtudtuk, ebben az épületben összesen 1069 világítótestet bontanak el, és helyettük ugyanennyi korszerű ledes lámpát építenek be. Úgy számolnak, hogy ezzel közel 20 százalékkal csökkenthető a villamosenergia-fogyasztás, ami éves szinten több mint 2,2 millió forint megtakarítást jelent az egészségügyi intézmény számára. A szigetelés és a nyílászárók cseréje miatt az épület hőigénye is jelentősen csökkenni fog. Az előző három év átlagos fűtési költségével számítva a felújítás után átlagosan évi 23 millió forint energiaköltség-megtakarítás várható.

− A másik felújítandó egység a Lukács épületegyüttes, ahol 137 ágyon működik két reumatológiai rehabilitációs osztály és egy fizioterápiás részleg. Az energetikai korszerűsítés nehézsége és egyben kihívása, hogy a Lukács épülete műemléki védettség alatt áll, így a beruházás során érintett nyílászárók csak egyedi gyártásúak lehetnek. További fejlesztés az egyedi fűtésszabályozhatóság biztosítása, illetve a teljes körű világításkorszerűsítés is – tudtuk meg Vágvölgyi Mihálytól. Hozzátette, a Lukácsban összesen 560 régi világítótestet cserélnek le ledesre, aminek köszönhetően közel 15 százalékkal csökkenhet az itteni villamosenergia-fogyasztás. A nyílászárók cseréje pedig évente 14,5 millió forint energiaköltség-megtakarítást hozhat ebben az épületben.


Kapcsolódó Cikkek

 • Világrekordért emeltek

  Világrekordért emeltek

  Debrecenben már advent idején elkezdődött a családok éve. Ebben az időszakban a programok elsősorban a családokat szólították meg, de a rendezőelv továbbra is ez maradt – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

 • Szakmák sztárjai versenyeznek

  Szakmák sztárjai versenyeznek

  A Dunaferr középiskola hat diákja, valamint a Lorántffy egy tanulója jutott be a Szakma Sztár Fesztivál verseny idei döntőjébe. Az előválogatók után a Dunaferrből az épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, ipari gépész és karosszérialakatos szakok képviselői, a Lorántffyból pedig egy leendő fodrász jutott a fináléba.

 • Kőbánya hajóra szállt

  Kőbánya hajóra szállt

  Az eredetileg kőszállítóként is funkcionáló A38 hajó régóta az igényes zenét preferálók kedvelt helye.