EUR: 307,92 Ft
CHF: 266,70 Ft
2017. szeptember 20., szerda
Friderika

Egyéb II.kerület

Korszerűsítik a Lukácsot és az Esplanadét is

ORFI

Az ORFI energiatakarékos és szebb is lesz

Felújítják az ORFI két főépületét. Az Új Széchenyi Terv KEOP-pályázatán elnyert 926 millió forintból zajló beruházás célja az intézet hő- és villamosenergia-fogyasztásának csökkentése, ami a költséghatékonyság miatt az itt kezelt betegek érdekeit is szolgálja.

− A két épület közül az egyik az ORFI főépülete, a több mint százéves Esplanade, amely eredetileg szálloda volt – tájékoztatta a Lokált Vágvölgyi Mihály, az ORFI sajtókapcsolatokért felelős munkatársa. – Ez a részleg egy nyolc szintből álló, 265 ágyas, fekvőbeteg-ellátásra alkalmas létesítmény, kezelőkkel és gyógymedencével. Az épületen végzett beruházás teljes körű, ebbe beletartozik az ingatlan homlokzat- és tetőszigetelése, valamint fűtéskorszerűsítése is.

Mint megtudtuk, ebben az épületben összesen 1069 világítótestet bontanak el, és helyettük ugyanennyi korszerű ledes lámpát építenek be. Úgy számolnak, hogy ezzel közel 20 százalékkal csökkenthető a villamosenergia-fogyasztás, ami éves szinten több mint 2,2 millió forint megtakarítást jelent az egészségügyi intézmény számára. A szigetelés és a nyílászárók cseréje miatt az épület hőigénye is jelentősen csökkenni fog. Az előző három év átlagos fűtési költségével számítva a felújítás után átlagosan évi 23 millió forint energiaköltség-megtakarítás várható.

− A másik felújítandó egység a Lukács épületegyüttes, ahol 137 ágyon működik két reumatológiai rehabilitációs osztály és egy fizioterápiás részleg. Az energetikai korszerűsítés nehézsége és egyben kihívása, hogy a Lukács épülete műemléki védettség alatt áll, így a beruházás során érintett nyílászárók csak egyedi gyártásúak lehetnek. További fejlesztés az egyedi fűtésszabályozhatóság biztosítása, illetve a teljes körű világításkorszerűsítés is – tudtuk meg Vágvölgyi Mihálytól. Hozzátette, a Lukácsban összesen 560 régi világítótestet cserélnek le ledesre, aminek köszönhetően közel 15 százalékkal csökkenhet az itteni villamosenergia-fogyasztás. A nyílászárók cseréje pedig évente 14,5 millió forint energiaköltség-megtakarítást hozhat ebben az épületben.

Kapcsolódó Cikkek