EUR: 322,18 Ft
CHF: 279,42 Ft
2018. június 20., szerda
Rafael

Külföld

Lehet, hogy újraalapítják az Európai Uniót?

Lehet, hogy újraalapítják az Európai Uniót (EU) – jelentette ki Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Az egyetemi tanár erről Martin Schulznak egy keddi német lapinterjújával kapcsolatban beszélt, amelyben az Európai Parlament elnöke úgy fogalmazott: “az EU veszélyben van”, mert a közösségen belül működnek bizonyos erők, amelyek szét akarják verni.


Kiss J. László a nyilatkozatot egy személyes vonatkozásoktól sem mentes kritikának nevezte, amelynek megjelenése időszerű a francia regionális választások után. Véleménye szerint Európa “politikai tájképe” változóban van: teret nyertek az euroszkeptikus nézetek, a francia-német együttműködés pedig megakadt.

Úgy véli, hogy Martin Schulz “diagnózisa” többé-kevésbé helytálló, az EU-ban most egyidejűleg vannak jelen az integráció irányába tett erőfeszítések és a “nemzeti szétfejlődés” tendenciái.

Kiss J. László hangsúlyozta, hogy az unió egy normaközösség, az euroválság és a menekültválság azonban a szabályok megsértéséről szól – a németek például felfüggesztették a schengeni előírások alkalmazását -, ami jól tükrözi a kialakult válságot.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Égimeszelő

  A nap képe: Égimeszelő

  Az indiai Jagdeep Singh soha nem gondolta, hogy magassága miatt egyszer ekkora hírnévre fog szert tenni. A helyi rendőrség járőre egészen pontosan 2 méter és 28 centiméter magas, ezzel az eredménnyel pedig elnyerte a világ legmagasabb rendőre címet.

 • Rendőrségen reklamált a rossz drog miatt

  Rendőrségen reklamált a rossz drog miatt

  Douglas Peter Kelly azért fordult a rendőrséghez, mert úgy érezte, dílere átverte. A férfi azt állította, hogy nem kristálymethet kapott a pénzéért, hanem speedet, amitől rosszul is lett.

 • Szijjártó: Az erős EU csakis erős tagállamokra épülhet

  Szijjártó: Az erős EU csakis erős tagállamokra épülhet

  Erős Európai Unió csakis erős, versenyképes tagállamokra épülhet – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Stockholmban a visegrádi országok és a nyolc észak-európai, illetve balti államból álló (NB8) országcsoport külügyminiszteri ülésének sajtótájékoztatóján.