EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Külföld

Lengyelország nem fogadhat be sok bevándorlót

Presevo, 2015. október 7.
Migránsok regisztrációra várakoznak a szerbiai Presevóban 2015. október 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Lengyelország jelenleg nem engedheti meg magának jelentős számú bevándorló befogadását – jelentette ki Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter hétfőn Bukaretben.

Fontosnak tartotta leszögezni, hogy országa különbséget tesz a menekültek és bevándorlók között. Ami a háborús övezetekből érkező menekülteket illeti, Lengyelország betartja a nemzetközi jogot, azzal a feltétellel, hogy ellenőrizhesse a menedékkérőket és azok is akarjanak Lengyelországba jönni. A menekülteket azonban nem kell összetéveszteni azokkal a bevándorlókkal, akik jobb életkörülményeket és szociális ellátást keresnek Európában – mutatott rá a lengyel diplomácia vezetője.

“Lengyelországból kétmillió ember ment munkát keresni Európába, rajtuk kívül további másfél millió munkanélkülink van. Következésképpen nem engedhetjük meg magunknak, hogy tömegesen fogadjunk be olyanokat, akik munkahelyet keresnek nálunk” – szögezte le Waszczykowski.

Megjegyezte: Lengyelország már befogadott csaknem egymillió embert Ukrajnából. “Lengyelország tehát szolidáris azokkal, akik valóban rászorulnak” – hangsúlyozta.

Waszczykowski román kollégája, Lazar Comanescu meghívására érkezett hivatalos látogatásra Bukarestbe, ahol vendéglátójával a kétoldalú kapcsolatokról és a NATO keleti szárnyának megerősítéséről tárgyalt.

Kapcsolódó Cikkek

  • Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Donald Trump egy pénteki kampányrendezvényen ismét ellenfelét, Hillary Clintont támadta, s azt hangoztatta: ha győz az elnökválasztáson, sok lehetősége lesz, hogy “utánanézzen Clintonnak”.

  • Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített felvételekre hivatkozva.