EUR: 307,48 Ft
CHF: 287,18 Ft
2017. január 17., kedd
Antal, Antónia

Külföld

Líbia lehet a dzsihadisták új főhadiszállása

Anti-Gaddafi rebels react as they retreat after coming under rocket fire during clashes with pro-Gaddafi forces near Ras Lanuf March 8, 2011. Libyan government troops, tanks and warplanes attacked rebels on the western and eastern fronts on Tuesday, pressing their campaign to crush an insurrection against Muammar Gaddafi. In the east, a swathe of which is under rebel control, air strikes targetted rebel positions behind the frontline around the oil town of Ras Lanuf on the Mediterranean coast. REUTERS/Asmaa Waguih (LIBYA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS CONFLICT IMAGES OF THE DAY)

Miközben Szíriában és Irakban a nemzetközi katonai fellépés nyomán kezd szorult helyzetbe kerülni az Iszlám Állam (IÁ), addig Líbiában folyamatosan terjeszti ki tevékenységét, amitől legjobban az észak-afrikai ország partjaitól néhány száz kilométerre lévő Olaszország tart.

Hétfőn több olasz napilap is beszámolt arról, hogy a 2011-ben megölt líbiai diktátor, Moammer Kadhafi szülőhelyén, a Líbia északi részén található Szirtben az Iszlám Államnak már több mint 2 ezer harcosa van, és a dzsihadisták további egységeket telepíthetnek át Líbiába, amennyiben szíriai fellegvárukban, Rakkában ellehetetlenítik a helyzetüket a nemzetközi erők.

A múlt hét végén a The New York Times című amerikai napilap is foglalkozott az észak-afrikai országgal, és azzal, hogy Szirtben a líbiai dzsihadisták helyét külföldi IÁ-harcosok “foglalták el”.

Mohammed Eldsarh Líbia-szakértő a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában azt mondta, hogy jelenleg “nagyon sok mozgást” lehet megfigyelni a szirti kikötő és a fontos kőolajterminálok körül. A szakember emlékeztetett rá, hogy Szíriában és Irakban a kőolaj a dzsihadista szervezet egyik legfontosabb bevételi forrása.

Sajtóértesülések szerint a Szaddám Huszein volt iraki diktátor uralma alatt szolgáló Abu Nabil el-Anbár ezredes – aki később az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik iraki vezetője lett – is Szirtbe ment. Róla korábban azt jelentették, hogy november 13-án egy dróntámadásban életét vesztette, ám ezt a hírt azóta sem erősítette meg senki.

A dzsihadista szervezet februárban vonta uralma alá Szirt több részét. Akkoriban a szélsőségesek egy videoüzenettel jelentkeztek, amelyen látható volt, amint 21 túszukat – egyiptomi kopt keresztényeket – egy “Rómától délre” található tengerparton lefejezik. Líbia a második világháború előtt néhány évtizeden át olasz gyarmat volt, ma pedig a Földközi-tengeren át Európába tartó migrációs hullám egyik kiinduló állomása.

A szomszédos országok már régóta aggódnak a Líbiát sújtó káosz miatt. Az észak-afrikai országban Kadhafi hatalmának megdöntése óta politikai káosz uralkodik, két kormány és parlament működik, emellett pedig számos milícia harcol a hatalomért. Mindenekelőtt Kadhafi egykori fegyverarzenáljából származó megszámlálhatatlan mennyiségű fegyver jelent fenyegetést az egész régióra.

A nemzetközi közösség egy nemzeti egységkormány létrehozását sürgeti, amely nélkül megfigyelők szerint nem lehet eredményesen harcolni az Iszlám Állam ellen. Az összefogásra jó példa Derna líbiai kikötőváros, ahonnan az iszlamista brigádok a polgárokkal közösen ki tudták űzni a dzsihadista szervezet harcosait.

Kapcsolódó Cikkek