EUR: 309,16 Ft
CHF: 288,33 Ft
2017. január 22., vasárnap
Artúr, Vince

Külföld

Megint robbantott az Iszlám Állam

Ariha, 2015. augusztus 3.
Az Ariha Today nevű szíriai kormányellenes csoport aktivistái által közreadott képen emberek romok között Arihában 2015. augusztus 3-án, miután a kormányerők egyik harci gépe leuhant a Szíria északi részében elterülő Idlíb tartománybeli városban. A gép támadásai és lezuhanása miatt legalább huszonhét ember életét vesztette. (MTI/EPA/Ariha Today)

Autóba rejtett pokolgép robbant szombaton a közép-szíriai Homszban, egy olyan negyedben, amelyet a kormányerők tartanak ellenőrzésük alatt. Legkevesebb tizenhat ember meghalt, a merényletért az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta a felelősséget.

A SANA állami hírügynökség jelentése szerint 25-en megsebesültek. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet viszont úgy értesült, hogy a sebesültek száma 35.

A robbanás egy kórház közelében történt a főképpen alaviták lakta Zahra negyedben, ahol komoly károk keletkeztek környező épületekben.

Az állami televízió adásában arról számolt be, hogy két nagy robbanást lehetett hallani. Az Iszlám Állam szombat este egy iszlamista internetes oldalon vállalta a felelősséget a merényletért. Közölte, hogy a szervezet nevében egy öngyilkos merénylő hajtotta végre az akciót.

A városban korábban a kormányerők és a helyi felkelők egyezséget kötöttek. A megállapodás szerint a lázadók két hónapon belül távoznak el-Vaer negyedből, Homsz utolsó olyan városrészéből, amelyet még ellenőrzésük alatt tartanak. Cserébe a rezsim szabad elvonulást biztosít a fegyvereseknek, és elengedi a bebörtönzött ellenzékieket.

Az ENSZ felügyelete mellett létrejött megállapodás véget vethet el-Vaer katonai ostromának és ágyúzásának. A felkelők korábban “a forradalom fővárosának” nevezték el Homszot, most azonban annak utolsó, még a kezükön levő negyedét is kénytelenek feladni.

Kapcsolódó Cikkek