EUR: 305,55 Ft
CHF: 274,14 Ft
2017. július 26., szerda
Anna, Anikó

Külföld

Mégis maradhatnak francia állampolgárok a terroristák

Kikerült a szerdán ismertetendő alkotmánymódosítási javaslatból, hogy fosszák meg francia állampolgárságuktól azokat a kettős állampolgárokat, akiket terrorizmus miatt ítélnek el – közölte kedden Christiane Taubira francia igazságügyi miniszter.

Francois Hollande elnök a november 13-i párizsi terrortámadásokat követően állt elő azzal a javaslattal, hogy azokat a kettős állampolgárokat, akik fenyegetik a nemzetbiztonságot, meg lehessen fosztani francia állampolgárságuktól.

Jelenleg ezt csak azokkal lehet megtenni, akik honosítási eljárással szerezték meg az állampolgárságot, aki kettős állampolgárnak született, azzal nem. A javaslat, amely egy születéssel szerzett jogot is elvehetővé tett volna, a jobb- és a baloldalon egyaránt megosztotta a politikusokat.

Taubira egy algériai rádiónak nyilatkozva beszélt arról, hogy ez a rendelkezés kikerült az alkotmánymódosító javaslatból, s ő személyesen is ragaszkodik ahhoz, hogy a születéssel szerzett jogokat senkitől se lehessen elvenni.

Az viszont várhatóan benne lesz a javaslatban, hogy azok a francia kettős állampolgárok, akik terrorveszélyt jelentenek, ne léphessenek be az országba. Az intézkedés annak hivatott elejét venni, hogy a Közel-Keleten, a dzsihadisták soraiban harcoló francia állampolgárok visszatérhessenek hazájukba, ahol terrortámadást követhetnek el.

A francia alkotmányt a törvényhozás mindkét házának hatvan százalékos támogatásával, vagy népszavazás révén lehet módosítani.

Kapcsolódó Cikkek

 • Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  A cseh kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a kvótarendszer működésképtelen – ezekkel a szavakkal reagált Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán arra, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

 • 2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  Diana, az amazonok hercegnője karácsonyi ajándékot hoz a közönségnek 2019-ben: a Warner Bros. filmstúdió bejelentette, hogy a Wonder Woman folytatása két és fél év múlva debütál a mozikban – számolt be róla a Deadline.

 • Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó nem fogadja el “az uniós hivatalnokok semmiféle zsarolását”, különösen ha nem tényeken alapszik – jelentette ki az Európai Bizottság bejelentéseire reagálva szerdán Rafal Bochenek, a lengyel kormány szóvivője.