EUR: 309,33 Ft
CHF: 288,05 Ft
2017. január 22., vasárnap
Artúr, Vince

Külföld

Menekültek százezreit kell áthelyezni Európában?

Zákány, 2015. szeptember 24.
A horvát-magyar zöldhatáron érkezett migránsok gyalogolnak rendőri felügyelet mellett a gyékényesi vasútállomáson, Zákányban 2015. szeptember 24-én. Az illegális bevándorlók a horvátországi Botovóra vonattal érkeztek.
MTI Fotó: Varga György

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa kiállt pénteken amellett, hogy Európán belül telepítsenek át sok százezer szíriai és máshonnan érkezett menekültet, mielőtt az egész menedékjogi rendszer összeomolna a földrészen.

Antonio Guterres üdvözölte, hogy az Európai Unió határőrizeti ügynöksége, a Frontex növeli a jelenlétét Görögországban, és segít regisztrálni és átvilágítani a menedéket kérőket, de azt mondta genfi sajtótájékoztatóján, hogy ez nem elég. “Száz- és százezer emberről van szó, nem csak annyiról, amennyiről mostanáig vitatkoztak az áttelepítéssel kapcsolatban” – jelentette ki arra az uniós tervre utalva, amely 160 ezer menedékkérő széttelepítéséről szól a tagországokban.

“Ha nem teszik meg ezt a lépést, ha az égei-tengeri tragédia folytatódik, ha a Balkánon tovább tart a kaotikus helyzet, akkor ki kell jelentenem, hogy nagyon aggódom az európai menedékügyi rendszer miatt” – mondta Guterres.

“Nyilvánvaló, hogy ha Európa képes közösen cselekedni, kiépíti a fogadó kapacitást a belépő pontokon, elvégzi a megfelelő átvilágítást, rendben szétosztja az embereket az összes európai országban, akkor kiderül, hogy ez csak nagyon kis százaléka az európai lakosságnak. Ezer uniós állampolgárra kevesebb mint két menedékkérő jut” – magyarázta a politikus utolsó sajtótájékoztatóján, mivel tíz év után távozik a főbiztosság éléről.

Eközben egy brit intézet (EJN) 14 országban elvégzett sajtóelemzése szerint “a mélyreható és beleérző beszámolók hiánya” hozzájárult ahhoz, hogy “torzított kép” alakuljon ki a migrációs válságról; a média jelentései gyakran politikailag motiváltak.

A jelentések nagy része az európai országokról szól, amelyek megpróbálják kezelni a szárazföldön és tengeren érkező egymillió embert, miközben a legfontosabb médiumok nem vesznek tudomást a máshol zajló tömeges migrációról. Például a kínai, brazíliai és indiai belső vándorlásról, amely milliókat érint, és amely mellett eltörpül a nemzetközi migráció. Kínában a történelem legnagyobb népmozgása ment végbe az utóbbi 35 évben – írta az intézet.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek