EUR: 307,05 Ft
CHF: 286,11 Ft
2017. január 18., szerda
Piroska

Külföld

Merkel: Németországnak létfontosságú Schengen

Berlin, 2015. október 14.
Angela Merkel német kancellár a heti kabinetülésen a berlini kancellária hivatalban 2015. október 14-én. (MTI/AP/Michael Sohn)

Németországnak létfontosságú a belső határőrizet nélküli schengeni övezet fennmaradása, ezért támogatja az Európai Bizottság javaslatát az övezet külső határainak védelmét szolgáló uniós intézmény kiépítéséről – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke hétfőn pártja karlsruhei kongresszusán elmondott beszédében.

A pártelnök-kancellár szerint az európai menekültválság Schengen “első nagy próbatétele”, amely rögtön meg is mutatta, hogy a rendszer a külső határok őrizetében még “nem nőtt fel a feladathoz”. Ezt a gondot a brüsszeli bizottság rövidesen bemutatandó javaslata alapján kell orvosolni – vélekedett.

Angela Merkel kiemelte: “nincs még egy ország az Európai Unióban, amelyik annyira erősen rá van utalva Schengenre, mint Németország”, hiszen Németországé a legnagyobb uniós gazdaság, az EU közepén fekszik és sok szomszédja van.

A politikus megerősítette a menekültválság megoldásával kapcsolatban sokat idézett jelmondatát, miszerint “sikerülni fog”, és hitet tett amellett, hogy “érezhetően csökkenteni” kell a Németországba érkező menedékkérők számát.

Kapcsolódó Cikkek