2017. november 20., hétfő
Jolán

Életmód

Mézeskalács, büntetlenül!

, Image: 10612039, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Emanuel Mizia - ČIF

Profimedia, Emanuel Mizia – ČIF

Nincs karácsony mézeskalács nélkül! Ünneprontásnak helye nincs, de nem árt ha tudjuk, ez az édesség az egyik leghizlalóbb mind közül. Még szerencse, hogy vannak trükkök, amelyekkel beilleszthetjük a diétánkba is.

Van egy általános szabály a hatékony diétáknál, hogy minél szárazabb egy étel, annál kalóriadúsabb. Ez a kekszek és a karácsonyi mézeskalács esetében azt jelenti, hogy sütés közben vizet veszít, így csökken a súlya, ami magával hordozza, hogy 100 grammban több kalória lesz, mint a sütés előtt.

, Image: 93440598, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Free

Igyunk! Így nyugodtabb lélekkel ehetünk

Ezen úgy tudunk kicsit javítani, hogy vizet iszunk mellé, vagyis utólag pótoljuk vissza az elvesztett vízmennyiséget. A dietmarker.hu tanácsai szerint legalább akkora mennyiséget igyunk, mint maga a mézeskalács, így alapesetben kevesebbet is fogunk enni belőle, mivel részben már a vízzel is jóllakunk. Ez egy kiváló trükk, hogyan verjük át a testünket és érjük el, hogy egyszerre jóllakjunk, de kevesebb kalóriát vigyünk be a szervezetbe és ezáltal ne hízzunk.


És még egy jó hír! Azoknak sem kell lemondaniuk a mézeskalács nyújtotta élvezetről, akik ennél sokkal szigorúbb diétára fogták magukat, vagy kényszerülnek erre. Az ismert gasztroblogger, a mindenmentes.hu lelkes kísérletezője azoknak is kínál egy remek receptet, akik teljesen száműznék a cukrot ebből az ünnepi édességből. A Nóri receptje alapján készült süteményt ráadásul azok is fogyaszthatják, akik glutén-,  tej- vagy éppen tojásallergiában szenvednek vagy a vegán konyha követői. Íme, a mindenmentes mézeskalács receptje.

Hozzávalók kb. 25 darabhoz (200 grammhoz):


50 g mandulaliszt
30 g barna rizsliszt
40 g hajdinaliszt
20 g tapiókakeményítő
1 ek. mézeskalácsfűszer
1 kk. szódabikarbóna
15 g agavészirup
1/4 kk. steviapor
csipet só
2 ek. almapüré
kb. 2 ek. víz

Elkészítés:

A liszteket mérjük össze egy tálba a fűszerekkel, szódabikarbónával, steviával. Keverjük össze alaposan, a közepébe képezzünk kis krátert. Ide mehet az almapüré és annyi víz, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk, ilyenkor még lehet egy kicsit nedves is.

Hagyjuk állni kb. fél órát, hogy jól összeálljon. Ha utána túl nedves, akkor gyúrjunk bele egy kis barna rizslisztet és hagyjuk újra állni.

Nyújtsuk ki kb. 3–5 mm vastagra barna rizsliszttel lisztezett felületen, szaggassuk, majd süssük 160 fokon kb. 15 percig.

További tippek, trükkök Nóritól a tökéletes mézeskalácshoz: www.mindenmentes.hu

Kapcsolódó Cikkek