EUR: 310,70 Ft
CHF: 259,64 Ft
2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Egyéb XVIII.kerület

Negyed évszázada téblábol

vörös árpád profil-facebookHuszonöt évesek a „téblábolók”. 1990 novemberében Vörös Árpád gondolt egy nagyot és − teljesen elrugaszkodva korábbi munkájától − táncolni kezdett, elvégezte a táncművészeti főiskolát, néptánckört hozott létre, majd a tizedik évfordulót követően már művészeti iskolaként folytatták munkásságukat.

 

TEBLABMILLENARIS_10-59-09_3862

Idén huszonöt éves a tánccsoport

– Mérnökember vagyok, aki szeretett táncolni és a fejébe vette, hogy ezt tanítja majd – utazott vissza az időben huszonöt évet a Lokál kedvéért Vörös Árpád, a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola alapítója. – Nagyon gyorsan követték egymást az események, a XVIII. kerületi, mostani Bókay Árpád Általános Iskolában 1990 novemberében alakult egy tánccsoport, amely tavaszra már jól működött. A Tébláb nevet találtuk ki, látva a gyerekek „téblábolását”. 1999-ig egyedül vittem a csoportokat, addigra már száz gyerek járt hozzánk. Az ezredfordulóra viszont már művészeti iskolaként működtünk. Folyamatosan nőtt a létszám, kénytelenek voltunk mi is magasabb szintre lépni. Eleinte csak a kerületből jöttek egyre többen, majd máshonnan is, még Budáról is járnak hozzánk.


Az alapító a mai napig táncol, jelenleg ötvenéves, bízik benne, hogy amikor hetvenöt lesz, még mindig tud „téblábolni”. – Nagyon sok értéket képvisel a néptánc, remélem, ha huszonöt év múlva beszélünk, az iskola ötvenéves ünnepségéről számolhatok be.

A Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola néptánc tanszakán az oktatás a délutáni órákban heti két alkalommal folyik Kőbányán és a XVIII. kerületben. Minden tanév bemutató vizsgával zárul, az éves munka eredményéről bizonyítványt kapnak a diákok. Állami támogatással hat és huszonkét év közötti fiatalok tanulhatnak itt.


Öt helyen lehet téblábolni

A téblábosok székhelye a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ Kőbányán, ahol a Kada Mihály Általános Iskolában is vannak foglalkozások. A XVIII. kerületben a Bókay Árpád Általános Iskola, a Bókay-kert és a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola ad otthont az óráknak.

 

 

Elismerések

2002-ben a Tébláb kollektíváját Budapest Főváros Önkormányzata Budapestért díjban részesítette. 2006-ban megkapták a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata által adott Pro Urbe díjat.

 

 

 

Vendégszereplések

Évente 10-20 alkalommal szerepelnek a dél-pesti régió ünnepi programjain, valamint számtalan meghívásnak tesznek eleget különféle kerületi, megyei és országos rendezvényeken. A diákok különböző rangos hazai és külföldi fesztiválok sikeres résztvevői.

Az elmúlt néhány évben több nemzetközi fesztivál meghívottjai voltak: szerepeltek Törökországban, Finnországban, Hollandiában, Svájcban, Csehországban, Szlovákiában, Horvátországban, Macedóniában, Németországban, Lengyelországban, Szerbiában, Bulgáriában, Erdélyben és Kárpátalján.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megölt, további hármat pedig megsebesített egy lövöldöző férfi vasárnapra virradó éjjel az egyesült államokbeli Nashville közelében egy Waffle House étteremben.

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.