EUR: 307,16 Ft
CHF: 286,27 Ft
2017. január 17., kedd
Antal, Antónia

Külföld

Nem fogadnának be több menekültet az osztrákok

Kosz szigete, 2015. június 1.
Illegális bevándorlók egy rendőrörs előtt a görögországi Kosz szigetén 2015. június 1-jén. A görög kormány becslése szerint 2015-ben eddig mintegy 37 500 illegális menekült érkezett Görögországba. (MTI/AP/Petrosz Jannakurisz)

Nem fogadna be több menekültet és egyetért a határellenőrzéssel az osztrákok többsége, ugyanakkor elégedetlen az európai menekültügyi intézkedésekkel – derült ki egy osztrák közvélemény-kutató cég pénteken közzétett felméréséből.

A linzi IMAS intézet több mint ezer ember megkérdezésével végzett kutatást még a párizsi terrortámadások előtt, októberben.

A megkérdezettek mintegy kétharmada a háborús menekültekre és a menedékkérőkre érvényes létszámstopot vezetne be. A felmérésben résztvevők 85 százaléka folytatná az osztrák határ mentén zajló ellenőrzéseket, egyúttal csaknem ennyien támogatják az egységes uniós kvótát is. Az osztrákok kicsivel több mint a fele egyetért azzal, hogy Ausztria kerítésépítésbe fogott.

Az Európai Unió (EU) menekültügyi intézkedéseivel mintegy 70 százalék elégedetlen, 56 százalék szerint pedig az uniónak közvetlenül a háborús övezetekben kellene megoldania a problémát, amennyiben szükséges, akár katonailag is.

A megkérdezettek hetven százaléka szerint az embereknek meghatározott időre szóló menedékstátuszt kellene kapniuk Ausztriában, nyolcvan százalék szerint pedig már az osztrák határnál le kellene folytatni a gyorsított menekültkérelmi eljárást.

Az osztrákok négy százaléka viszont három hónapra otthonába is befogadna háborús menekülteket.

Az intézet elemzése szerint a lakosság hangulata a tehetetlenség és a túlterheltség érzése között ingázik, 26 százalék együtt érez a menekültekkel, azonban nőnek az aggodalmak is. Főleg az átláthatatlan méretű embertömegtől, a politikai megoldások csődjétől, a társadalom iszlamizálódásától, valamint az erőszak és a bűncselekmények növekedésétől tartanak az osztrákok.

Kapcsolódó Cikkek