EUR: 307,79 Ft
CHF: 282,02 Ft
2017. május 25., csütörtök
Orbán

Egyéb XI.kerület

Népzenész az első Makovecz-díjas

Kiss Ferenc népzenész, hangépítész, a magyar nép- és világzene egyik legjelentősebb zeneszerzője, a Héttorony Fesztivál szervezője, az Etnofon Zenei Társulás vezetője kapta az első Makovecz Imre-díjat. A Villányi úton élt alkotó tiszteletére nemzetközi építészkonferenciát is rendeztek, amelyen szorgalmazták a Budára tervezett templomának elkészülését.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Szabó Marianne textilművész, Makovecz Imre özvegye adta át a Makovecz Imre-díjat Kiss Ferenc népzenésznek, mellettük Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Zsigmond László építész

A Kós Károly Egyesülés, a Magyar Művészeti Akadémia és a Makovecz Imre Alapítvány közösen alapított díját azoknak ítélik oda, akik Makovecz Imre országépítő szellemiségéhez hasonlóan kitartással művelik és ápolják a Kárpát-medence magyarságának kultúráját. Az új díj nem építészeti elismerés, hanem gondolkodóknak, alkotóknak, tudósoknak és közéleti személyiségeknek adható. A díjjal járó emlékérem az Újbudán élő Madarassy István ötvös- és szobrászművész alkotása. Makovecz Imre elvégzett munkája és szellemi öröksége előtt tisztelegve nemzetközi építészkonferenciát is szerveztek. Ezen a Makovecz-életmű csúcsának nevezték a Felső-Krisztinavárosba szánt Szent Mihály-templomot, amelynek terveit Makovecz Imre XVI. Benedek pápának is bemutatta a Vatikánban. Nagy Ervin építész úgy fogalmazott: ezek a tervek túlmutatnak az építészeten, összefoglalják az építőművészet drámáját. Szerinte az életmű többi részével együtt a szellem és a hazaszeretet erejét sugározzák. Makovecz Imre hivatásbeli elkötelezettségét Lechner Ödönéhez hasonlította.

Fotó: Vigado/Czope Anna

Makovecz Imre születésének 80. évfordulóján szobrot avattak tiszteletére a Pesti Vigadó róla elnevezett termében

– Épületei originális és világszerte elismert tartalmat fejeznek ki. A lényegi különbség azonban az, hogy Makovez Imrének nincsen épülete Budapesten. Az építész küzdelmének sarokpontja volt a megtisztulás, megváltás és a feltámadás. A Szent Mihály-templom tervét mint ajándékot hagyta ránk, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy egyszer felépüljön.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.

 • Akaba történelmet írt

  Akaba történelmet írt

  A hétéves Akaba múlt vasárnapi sikerével történelmet írt a Millenniumi Díj harmadszori megnyerésével a Kincsem Parkban.