EUR: 312,29 Ft
CHF: 261,52 Ft
2018. április 24., kedd
György

Egyéb XI.kerület

Népzenész az első Makovecz-díjas

Kiss Ferenc népzenész, hangépítész, a magyar nép- és világzene egyik legjelentősebb zeneszerzője, a Héttorony Fesztivál szervezője, az Etnofon Zenei Társulás vezetője kapta az első Makovecz Imre-díjat. A Villányi úton élt alkotó tiszteletére nemzetközi építészkonferenciát is rendeztek, amelyen szorgalmazták a Budára tervezett templomának elkészülését.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Szabó Marianne textilművész, Makovecz Imre özvegye adta át a Makovecz Imre-díjat Kiss Ferenc népzenésznek, mellettük Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Zsigmond László építész

A Kós Károly Egyesülés, a Magyar Művészeti Akadémia és a Makovecz Imre Alapítvány közösen alapított díját azoknak ítélik oda, akik Makovecz Imre országépítő szellemiségéhez hasonlóan kitartással művelik és ápolják a Kárpát-medence magyarságának kultúráját. Az új díj nem építészeti elismerés, hanem gondolkodóknak, alkotóknak, tudósoknak és közéleti személyiségeknek adható. A díjjal járó emlékérem az Újbudán élő Madarassy István ötvös- és szobrászművész alkotása. Makovecz Imre elvégzett munkája és szellemi öröksége előtt tisztelegve nemzetközi építészkonferenciát is szerveztek. Ezen a Makovecz-életmű csúcsának nevezték a Felső-Krisztinavárosba szánt Szent Mihály-templomot, amelynek terveit Makovecz Imre XVI. Benedek pápának is bemutatta a Vatikánban. Nagy Ervin építész úgy fogalmazott: ezek a tervek túlmutatnak az építészeten, összefoglalják az építőművészet drámáját. Szerinte az életmű többi részével együtt a szellem és a hazaszeretet erejét sugározzák. Makovecz Imre hivatásbeli elkötelezettségét Lechner Ödönéhez hasonlította.


Fotó: Vigado/Czope Anna

Makovecz Imre születésének 80. évfordulóján szobrot avattak tiszteletére a Pesti Vigadó róla elnevezett termében

– Épületei originális és világszerte elismert tartalmat fejeznek ki. A lényegi különbség azonban az, hogy Makovez Imrének nincsen épülete Budapesten. Az építész küzdelmének sarokpontja volt a megtisztulás, megváltás és a feltámadás. A Szent Mihály-templom tervét mint ajándékot hagyta ránk, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy egyszer felépüljön.

Kapcsolódó Cikkek

  • Fedezzük fel a természetet!

    Fedezzük fel a természetet!

    Teljes gőzzel üzemelnek a turisztikai látványosságok és a kirándulóhelyek Heves megyében. Alig vártuk, hogy végre birtokba vehessük a természetet a hosszú és – úgy látszott – véget nem érő telet követően. Megyénkben számos intézkedést tettek azért, hogy a jó idő beköszöntével mindenki ellátogathasson arra a helyre, amely télen még nem biztos, hogy alkalmas volt erre.

  • Betömik a lyukat

    Betömik a lyukat

    A tervek szerint – az időjárás függvényében – április 19-én, csütörtökön megkezdi a kivitelező az egri Csiky és Barkóczy utcák kereszteződésében keletkezett útbeszakadás helyreállítását. A munka nem egy önálló, ideiglenes megoldást jelent, hanem a már régóta tervezett, teljes, csapadékvíz-rendezési és felújítási program részeként valósul meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) Eger rendelkezésére álló forrásból.