EUR: 307,64 Ft
CHF: 287,07 Ft
2017. január 19., csütörtök
Sára, Márió

Külföld

Netanjahu: Izrael nem lesz kétnemzetiségű állam

New York, 2015. október 1.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök felszólal az ENSZ-közgyűlés 70. ülésszakának általános vitájában a világszervezet New York-i székházában 2015. október 1-jén. (MTI/EPA/Jason Szenes)

“Izrael nem lesz kétnemzetiségű állam” – jelentette ki a vasárnapi kormányülésen Benjámin Netanjahu miniszterelnök, utalva John Kerry amerikai külügyminiszter előző napi szavaira, miszerint az úgynevezett “egyállami megoldás” veszélybe sodorná Izraelnek, mint demokratikus zsidó államnak a jövőjét.

Netanjahu a palesztinoknak külön államot ígérő megoldási javaslatra utalva kijelentette: “a béke érdekében szükséges, hogy a másik fél is békét akarjon, de sajnálatomra nem ezt látjuk”. Szerinte a Palesztin Hatóságban tovább folyik az uszítás.

Az izraeli kormányfő elítélte Margot Wallstrom svéd külügyminisztert, aki azzal vádolta Izraelt, hogy bírósági végzés nélkül kivégzi a merénylőket.

“Továbbra is megvédjük Izrael polgárait” – jelentette ki.

A kormányülésen úgy döntöttek, hogy hanukka – az ókori zsidó makkabeus felkelők görögök feletti győzelmére emlékező ünnep – alkalmából ötven százalékkal emelik a sorkatonák zsoldját.

Netanjahu kora este a jeruzsálemi Siratófalnál gyújtja meg a kilenc ágú hanukkai gyertyatartó első lángját, ezzel is jelezve az 1967-ben elfoglalt jeruzsálemi óváros feletti izraeli fennhatóságot. Tavaly nem a Siratófalnál, hanem katonák körében gyújtotta meg az első hanukkai lángot.

A miniszterelnök a kormányülésen a hanukkai ünneppel kapcsolatban párhuzamot vont az ókori zsidók szabadságharca és a jelenkor eseményei közt.

“A Hanukka elsősorban egy elszánt kis nép különleges hősiességének ünnepe, amely visszaszerezte függetlenségét és fennhatóságát, fényt terjesztett, elűzve a sötétséget – nagy mértékben ez a mai Izrael története is” – mondta.

Az izraeli politikusok a nyolcnapos hanukka több napján is részt vesznek különböző nyilvános lánggyújtási ceremóniákon.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Rendrakásért kapott egymillió dollárt

  Rendrakásért kapott egymillió dollárt

  Miközben az amerikai Joemel Panisa reggel még azért morgolódott, mert a hóakadályok miatt nem tud munkába menni, pár órával később már 300 millió forint boldog tulajdonosa volt.

 • Élő adásban szunyókált el az asszony – Videó!

  Élő adásban szunyókált el az asszony – Videó!

  A spanyol tévétörténelem egyik legmókásabb pillanatát élték át annak a tévéműsornak a nézői, akik szemtanúi voltak a „Délután itt és most” című beszélgetős műsorban elszundító vendég szunyókálásának.

 • Magyarbarát elnök az EP élén

  Magyarbarát elnök az EP élén

  Antonio Tajani lett az EP új elnöke. Kinevezésével Donald Trump után újabb erős ember tűnt fel a nemzetközi porondon, aki szimpatizál Magyarországgal.