EUR: 304,47 Ft
CHF: 272,87 Ft
2017. július 27., csütörtök
Olga, Liliána

Külföld

Obama nagyszabású beszédet tart a terrorizmusról

Barack Obama amerikai elnök a terrorizmus elleni harc kérdéseivel foglalkozó üzenettel fordul a nemzethez vasárnap, a Fehér Házból mondva el beszédét – jelentette be az elnöki adminisztráció négy nappal a 14 halálos áldozatot követelő San Bernardinó-i mészárlás után.

A beszéd, amely este 20 órai kezdettel (közép-európai idő szerint hétfő hajnali 2 óra) hangzik majd el az Ovális Irodából, “azokra az intézkedésekre összpontosít majd, amelyeket kormányunk abszolút prioritásként kezel, hogy garantálja az amerikai nép biztonságát” – írta a Fehér Ház szombati közleményében.

Obama előzőleg azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok nem hagyja magát megfélemlíteni, miközben az Iszlám Állam dzsihadista szervezete üdvözölte a szerdai támadást, a mészárlást elkövető amerikai házaspárt pedig az általa kikiáltott kalifátus katonáinak nevezte.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) még pénteken közölte: terrorcselekménynek tekinti a San Bernardinóban végrehajtott mészárlást, és ezen a nyomon folytatja a nyomozást. A Los Angeles Times című lap pedig biztonsági forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a kaliforniai mészárlás férfi résztvevője kapcsolatban állt legalább két tengerentúli szélsőséges szervezet, köztük az al-Kaidához köthető szíriai an-Núszra Front embereivel.

Az amerikai elnököt szombaton belbiztonsági és hírszerzési vezetők tájékoztatták az elkövetőknek az eddigi nyomozás által feltárt előéletéről és radikalizálódásuk főbb fordulópontjairól.

A fehér házi közlemény szerint vasárnapi beszédében Barack Obama kitér majd a terrorveszély alakulására. Emellett “hangsúlyozni fogja határozott meggyőződését, hogy az Iszlám Államot hamarosan megsemmisítik”, és hogy az Egyesült Államoknak ebben a harcban “saját értékeire, az igazságba, az egyenlőségbe és a szabadságba vetett rendíthetetlen hitére kell támaszkodnia”, hogy legyőzhesse a romboló ideológiájukat erőszakkal terjesztő terrorcsoportokat – fogalmaz a közlemény.

Kapcsolódó Cikkek

  • A rendőrségnél akartak kokaint venni

    A rendőrségnél akartak kokaint venni

    Minden napra jut egy olyan történet, aminek hallatán az ember csak fogja a fejét és meggyőződése, hogy ennél nagyobb baklövést nem lehet elkövetni.

  • Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

    Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

    A cseh kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a kvótarendszer működésképtelen – ezekkel a szavakkal reagált Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán arra, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.