2018. január 18., csütörtök
Piroska

Külföld

Rendkívüli biztonsági intézkedések Berlinben

Minden eddiginél szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezetnek be szilveszterkor Berlin központjában, ahol ismét megrendezik Németország legnagyobb évbúcsúztató mulatságát.

A német főváros rendőrségének szándéka szerint a terrorveszély ellenére az idei lesz a legbiztonságosabb szilveszter – írta kedden a Der Tagesspiegel című berlini lap, amely szerint most először nem csak a rendre egymillió fő körüli nagyságú tömeget vonzó mulatság helyszínét veszik körbe kerítéssel, hanem egy második kerítéssel lezárják az egész környéket, majdnem a teljes kormányzati negyedet is.


A másik fő szigorítás, hogy a rendezvény helyszínére semmilyen nagyobb táskát nem lehet bevinni. Palackot, esernyőt, veszélyes eszközöket eddig sem engedtek be, most viszont már hátizsákkal sem lehet majd bemenni. A berlini rendőrség ezt már karácsony óta hirdeti minden lehetséges fórumon – például a Facebookon és a Twitteren -, a kormányzati negyed lezárásáról viszont csak egy hétfőn kiadott térképvázlat tájékoztat.

Egy rendőrségi szóvivő a Der Tagesspiegelnek elmondta, hogy a második kerítést csak akkor “aktiválják”, ha a rendezvényhelyszín megtelik. Az utóbbi években ez már 22 óra körül megtörtént, és többször előfordult, hogy kinn rekedt emberek a kordont lebontva csatlakoztak a mulatsághoz. A második, külső kerítés főleg ezt hivatott megelőzni a szóvivő tájékoztatása szerint.


A terrorveszély esetleges növekedéséről nem nyilatkoznak a berlini rendőrségnél. Nem kommentálták a bécsi hatóságok múlt szombati közlését sem, miszerint fokozzák a biztonsági intézkedéseket, mert hírszerzési értesülések szerint a karácsony és az újév között terroristák támadásokra készülhetnek az osztrák fővárosban és más európai nagyvárosokban.

Ugyanakkor Németországban már a novemberi párizsi terrortámadások után fokozták a rendőri jelenlétet, így például a nagyobb pályaudvarokon és a repülőtereken golyóálló mellénnyel felszerelt, géppisztolyos rendőrök járőröznek.

Berlinben a világ legnagyobb szilveszteri bulijaként is emlegetett rendezvény helyszíne a Június 17. sugárút egy két kilométer hosszú szakasza a Brandenburgi kapu és Tiergarten parkban álló Győzelmi oszlop között. A “tánctér” mellett vannak még külön a december 29-től 31-ig legálisan árusítható tűzijátékok, minirakéták felengedésére kijelölt övezetek is. A területen 900 rendőr teljesít majd szolgálatot, a bejáratoknál pedig 600 biztonsági őr vizsgálja át az érkező vendégek ruházatát.

Az úgynevezett második pirotechnikai osztályba tartozó eszközöket, vagyis szilveszteri tűzijátékokat és petárdákat elvileg csak szilveszterkor 18 órától újév reggeléig, 6 óráig lehet működésbe hozni, de a szabály megszegését nem nagyon büntetik, így már kedden is robbanásoktól hangos a berlini belváros és sok más német település.

A hatóságok inkább az engedélyezettnél nagyobb robbanóanyag-tartalmú – rendszerint Lengyelországból csempészett és “lengyel petárdának” is nevezett – eszközök használatát próbálja visszaszorítani egyebek között fokozott határellenőrzéssel és az illegális eszközök veszélyességéről szóló ismeretek terjesztésével. “El a kezekkel (a tiltott szilveszteri petárdáktól), különben leszakadnak az ujjak” – figyelmeztetett a berlini rendőrség.

Sok kórház sürgősségi osztályán és a tűzoltóságon megerősített ügyeletet tartanak, és vannak szervezetek, amelyek a károk megelőzésére törekednek. Így több berlini kerületben az év utolsó napjain nem kell fizetni a parkolásért, mert korábban gyakran előfordult, hogy petárdát robbantottak parkolóórákban, amelyek javítása nagyobb költség, mint a bevételkiesés, ezért inkább lezárják a parkolóórákat.

Kapcsolódó Cikkek

  • Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    A Bridgtonban élő póni olyan betegséggel küzd ami nagyon kevés fajtársát érinti. Richard a ló pénisze teljesen elrákosodott. Ahhoz, hogy megmentsék az állat életét online gyűjtésbe kezdtek gondozói, hogy elég pénzt szerezzenek az állat műtétjére, ami során új hímvesszőt kapna a beteg testrésze helyett.

  • Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több amerikai színész, többek közt Rebecca Hall, Greta Gerwig, Ellen Page, határolódik el Woody Allentől és legújabb filmjétől a rendező elleni évtizedekkel ezelőtti gyermekmolesztálási vádak felelevenítése nyomán.