EUR: 323,01 Ft
CHF: 279,75 Ft
2018. június 18., hétfő
Arnold, Levente

Budapest VII.kerület

Sakksarok

Most komolyan, nem is hittem, hogy ilyen még van. De van és ez nagyon jó! Történt, hogy az erzsébetvárosi Alpár utcában tettem le a kocsim egy dolgos szombaton, hogy könyvelőmhöz bandukolva szembesüljek a komor, év végi valósággal: mi maradt s mi ment az esztendő folyamán. Komoly sakkozás ez idegekkel, kintlévőségekkel, fizetési kötelezettségekkel. Merengtem még egy sort, hogy hátha jobb lesz, amikor is…

….arra lettem figyelmes, hogy emberek szállingóznak a parkoló udvar melletti épületbe. De nem a főbejáraton, hanem csak úgy, egy mellékajtón. Előbb egy kapucnis, sportdzsekis fiatal fiú, majd egy nylonzacskót cipelő (vélhetően piacról érkező) asszonyság. Az épület szépen tatarozva, a porta is rendben, a kíváncsiság meg furdal keményen: hova mennek ők?


A Sakksarokba. Ahol klubfoglalkozás, tanfolyam éppen úgy van, mint önfeledt parti váltás. Csend a 21. századi őrületben.

Most, kedves Olvasó, képzelje el, hogy leteszi kezéből azt, amit éppen tart, abbahagyja a porszívózást férje nagy örömére, befejezi az ajándékok csomagolását, félbehagyja a narancspucolást et cetera.


És komótosan elsétál a komódhoz, előveszi nagypapája féltve őrzött fa sakktábláját és előveszi bábukat. Sötétet és fehéret egyaránt. Elhelyezi a parasztokat, bástyákat, lovakat, futókat, királyokat és királynőket a 64 kocka nekik rendelt helyeire, kezébe temeti arcát, és azon gondolkodik, hogy egy paraszttal egyet, netán kettőt lépjen, vagy éppenséggel a két parasztos megnyitást válassza. Mert nem mindegy. És ezek a gondolatok elvarázsolják, elvonják figyelmét a félbehagyott narancsról, a porszívóról, vagy éppenséggel a gázszámláról. Csak ezek a fránya fa-parasztok vannak, meg az ellenséges fekete sereg, a sötét erő. Meg az agytorna, az előregondolás képessége, a taktikai érzékek felszínre hozása. A szellemi játék. A játszma.

Ami egy hatalmas, de mégis kikapcsoló koncentrációt igényel. Mennyivel jobb, mint bármi más. És egy picit el is szégyellem magam. Drága jó nagyapámmal sakkoztam még nagyokat, meg egyszer-kétszer fiammal, s barátommal. Évek óta semmi. Pedig a tábla és a készlet megvan. Partner is akadna. Akkor?

Akkor hatalmas tisztelettel és nem bántó irigységgel néztem a Sakksarokba térőket és tudtam, nekik most megszűnünk, mint külvilág. Ők most szeretett hobbijuknak élnek, egymással versengenek és a végén, egy közös, sikerélménnyel gazdagított délelőtt zártával térnek haza. Mert ott mindenki nyer.

Én, hülye, meg remegve várom, hogy mit mond a könyvelőm.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek