2018. április 26., csütörtök
Ervin

Külföld

Texas megfenyegette a migránsokat támogató szervezetet

Jogi eljárással fenyegette meg hétfőn Texas állam az International Rescue Committee elnevezésű nemzetközi menekültügyi szervezetet arra az esetre, ha Greg Abbott texasi kormányzó utasításainak ellenére szíriai menekülteket helyez el az államban.

Texas egyike annak a csaknem kéttucat amerikai államnak, amely korábban bejelentette, hogy a 130 halálos áldozatot követelő párizsi támadások után nem fogad be szíriai menekülteket. Az Obama-kormány azonban egy november 25-ei keletkezésű levélben figyelmeztette ezeknek az államoknak a kormányzóit, hogy a kérdés nem tartozik a hatáskörükbe, és következményekkel járhat, ha elutasítják a menekültek befogadását.


Ugyanezen a napon texasi egészségügyi tisztviselők levelet írtak a menekültügyi szervezetnek, amelyben ugyancsak jogi lépéseket helyeztek kilátásba, ha szíriai menekülteket helyeznek el az államban.

Chris Traylor, Texas állam egészségügyi és szociális ellátási biztosa levelében felszólította az International Rescue Committee-t, hogy működjön együtt az állammal.

Szövetségi tisztviselők szerint az idén csaknem kétszáz szíriai menekült érkezett Texasba. A háború sújtotta közel-keleti országból Kalifornia és Michigan államba érkeztek még nagy számban menekültek.

Az utóbbi négy évben mintegy 2200 menekültet fogadott be az Egyesült Államok. Az Obama-kormány további 10 ezer menekült befogadását tűzte ki célul a mostani költségvetési évben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rohamosan nő a mobilos fizetések száma

  Rohamosan nő a mobilos fizetések száma

  Rohamosan emelkedik a mobil eszközökkel bonyolított fizetések száma Kínában, miközben a személyi számítógépekről kezdeményezett fizetések visszaszorulóban vannak.

 • Betiltották az Ubert Bécsben

  Betiltották az Ubert Bécsben

  A bécsi kereskedelmi bíróság ideiglenesen megtiltotta személyszállító tevékenység folytatását az Uber internetes fuvarmegosztó szolgáltatást nyújtó amerikai vállalatnak, mondván, megsérti a tisztességes verseny szabályait.

 • Marosvásárhelyi iskolaügy: A kisebbségi kérdés nem kizárólag helyi ügy

  Marosvásárhelyi iskolaügy: A kisebbségi kérdés nem kizárólag helyi ügy

  Nem lehet megtiltani a törvényhozásnak, hogy közbelépjen, ha a helyhatóságok nem teszik meg a szükséges intézkedéseket a kisebbségek védelmében, ellenkező esetben a kisebbségi kérdés kizárólag helyi üggyé válna – állítja az a négy romániai alkotmánybíró, aki különvéleményt fogalmazott meg a marosvásárhelyi iskolaügyben.