2017. december 14., csütörtök
Szilárda

Külföld

Több mint 3700 embert ölt meg az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet 3707 embert ölt meg a “kalifátus” tavaly nyári kikiáltása óta Szíriában – közölte kedden az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A londoni székhelyű emigráns szervezet összesítése szerint a halálos áldozatok több mint fele – 2001 személy – civil volt, közülük 77 kiskorú és 106 nő. A dzsihadisták különböző módszerekkel követték el a gyilkosságokat, így áldozataikat fejbe lőtték, lefejezték, megkövezték vagy egy épület tetejéről lelökték.


Az Iszlám Állam harcosai 255 rabot is megöltek, akik más rivális iszlám csoportokhoz, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet helyi ágának számító an-Nuszra Fronthoz és a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciához tartoztak.

Ezenkívül a szíriai hadsereg és a Bassár el-Aszad elnökhöz hű más harci csoportok 1024 tagját ölték meg a dzsihadisták.

Az Iszlám Állam a saját soraiból 420 embert gyilkolt meg külföldi országoknak történő kémkedés, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalícióval való együttműködés és a kalifátus területéről való szökési kísérlet vádjával.

Az Iszlám Állam öldökléseiről júniusban közzétett OSDH-mérleg még 3027 halálos áldozatról szólt.

Az Iszlám Állam 2013-ban tűnt fel Szíriában. Egy időben az al-Kaida iraki szárnyaként indult, és össze akart olvadni az al-Kaida szíriai ágának tartott an-Nuszra Fronttal, amely azonban elutasította a fúziót, és azóta a két szervezet egymással is hadakozik. A dzsihadista szervezet 2014. június végén kiáltotta ki a kalifátust a Szíriában és Irakban elfoglalt területeken.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Közös V4-es adományvonal létrehozását kezdeményezte Magyarország

    Közös V4-es adományvonal létrehozását kezdeményezte Magyarország

    Közös visegrádi humanitárius adományvonal létrehozását kezdeményezte Magyarország – nyilatkozott az MTI tudósítójának Soltész Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Prágában, miután a témában megbeszélést folytatott az illetékes cseh kormányzati szervek, illetve civil szervezetek képviselőivel.

  • Ukajna saját fapados légitársaságot alapított

    Ukajna saját fapados légitársaságot alapított

    Ukrajna fapados légitársaságot alapított SkyUP néven, amelynek járatai belföldre és külföldre is közlekednek majd – jelentette be Volodimir Omeljan infrastrukturális miniszter csütörtökön kijevi sajtótájékoztatóján.