EUR: 305,40 Ft
CHF: 276,92 Ft
2017. július 24., hétfő
Kinga, Kincső

Külföld

Többtucatnyi újságíró van börtönben, rengeteget elraboltak

Többtucatnyi újságíró van börtönben, vagy került fogságba – derül ki az újságírók védelmével foglalkozó független szervezet, a Committee to Protect Journalists (CPJ) és a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű szervezet éves jelentéseiből.

A CPJ kedden közzétett jelentése szerint december 1-jével bezárólag, 2015-ben 199 bebörtönzött újságíró volt a világon. A listát Kína vezeti, ahol munkájuk miatt 49 újságíró volt ebben az időszakban rács mögött.

A CPJ jelentése külön kitér a kínai ujgur kisebbség helyzetéről tudósító, az Egyesült Államokban működő Radio Free Asia nevű emigráns rádió egyik munkatársának ügyére.

Hosur Sohret újságírói tevékenységének megtorlása gyanánt a kínai hatóságok bebörtönözték három testvérét – áll a dokumentumban. A CPJ szerint ez annak példája, hogy “mennyire messze hajlandó Kína elmenni azért, hogy elhallgattassa bírálóit”. Sohret három testvére nincs rajta a Kínában bebörtönzött újságírók listáján.

A jelentés szerint Kína után Egyiptomban van a legtöbb bebörtönzött újságíró, szám szerint 23. A CPJ szerint sehol máshol nem romlott úgy a sajtó helyzete, mint Egyiptomban. Ezért Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnököt teszi felelőssé a szervezet, aki a jelentés szerint nemzetbiztonsági okokra hivatkozva akadályozza a sajtó munkáját.

Egyiptomot Irán követi, ahol 19 újságíró van rács mögött, köztük Jason Rezaian, a The Washington Post amerikai napilap riportere.

A kelet-afrikai Eritreában 17 újságíró van börtönben. A CPJ listáján szereplő emberek ellen a jelentés elkészüléséig nem emeltek vádat, és nem vitték ügyüket bíróság elé.

A jelentés nagy hangsúlyt fektet Törökországra is, ahol idén 14 újságíró volt börtönben. A szabad sajtó elnyomásának legutóbbi példája a kormánykritikus Cumhuriyet főszerkesztője, Can Dündar és a napilap főtudósítója, Erdem Gül letartóztatása. A török lap felvételeket tett közzé, amelyek szerintük azt bizonyítják, hogy a török hírszerzés Szíriába irányuló fegyverszállításokban működött közre. A két férfit terrorizmus támogatásával és kémkedéssel vádolják a török hatóságok.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) túszul ejtett újságírókkal foglalkozott jelentése szerint 2015-ben 54 újságírót raboltak el.

A nem-kormányzati szervezet listáját a konfliktusövezetek vezetik, Szíriában és Irakban 26 riportert raboltak el, közülük 18-at az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet tart fogságban. Egyes helyeken iparszerűen űzik az újságírók túszul ejtését – mutatott rá Christophe Deloire, az RSF főtitkára.

A jelentés megjegyzi, hogy 2014-gyel szemben idén egy riportert sem raboltak el Ukrajnában.

A dokumentum nyolc újságírót nyilvánít eltűntnek, ami azt jelenti, nincs elég bizonyíték arra, hogy megállapítsák, az adott riporter emberölés vagy emberrablás áldozatává vált.

A Riporterek Határok Nélkül a CPJ jelentésével szemben 153 bebörtönzött újságíróról számolt be. A lista nem tartalmazza a 2015-ben meggyilkolt riporterek számát.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bakondi: A líbiai útvonal lezárása egyre fontosabb európai érdek

  Bakondi: A líbiai útvonal lezárása egyre fontosabb európai érdek

  Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint Líbia biztonsága, a líbiai tranzitútvonal lezárása egyre inkább kiemelkedő európai érdek, mivel Fekete-Afrikából nagy tömegben indultak el olyan emberek, akik nem politikai menekültek, és nagy az utánpótlás is.

 • Kés és pisztolypárbaj a nagykövetségén

  Kés és pisztolypárbaj a nagykövetségén

  Kés és pisztolypárbaj zajlott Izrael ammáni nagykövetségén: egy jordániai állampolgár és egy izraeli között viszály tört ki, aminek végén a jordániai belehalt két pisztolylövésbe, az izraelit pedig szúrt sebbel, válságos állapotban vitték kórházba.

 • A nap képe: Szelíd motoros

  A nap képe: Szelíd motoros

  Egy életre szóló élményben volt részük egy orosz kisváros lakóinak, akik a saját szemükkel láthattak motorozni egy hatalmas barnamedvét.