EUR: 308,42 Ft
CHF: 289,21 Ft
2017. január 20., péntek
Fábián, Sebestyén

Külföld

Török katonák nyomultak be Irakba

Szindzsár, 2015. november 13.
Kurd fegyveresesek, más néven pesmergák az észak-iraki Szindzsárban 2015. november 13-án, miután visszafoglalták a várost az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet harcosaitól. (MTI/AP/Bram Janssen)

Mintegy 150 török katona érkezett pénteken Irak második legnagyobb városa, az Iszlám Állam dzsihadistáinak kezén lévő Moszul közelébe az iraki kurd fegyveres erők kiképzését szolgáló misszió keretében – jelentette az Anadolu török hírügynökség.

Az iraki kormány sajtóirodája megerősítette a hírt, hozzátéve, hogy az “egy zászlóaljnyi, több harckocsival és ágyúval felszerelt alakulat” a bagdadi hatóságok kérése és engedélye nélkül lépett be az ország területére. A külügyi tárca közleményében az ország szuverenitása megsértésének és behatolásnak minősítette a török akciót, hangsúlyozva, hogy Irak elutasít minden olyan katonai beavatkozást, amelyet a bagdadi szövetségi kormánnyal nem egyeztettek.

Török biztonsági források az Anadolunak azt mondták, hogy két és fél éve vannak már török csapatok Irak északi részén a helyi vezetéssel kötött együttműködési megállapodás keretében, amely az Iraki Kurdisztán fegyveres erejének, a pesmergáknak a kiképzését célozza. A pénteki csapatmozgást a misszióban részt vevő katonák rotációjának keretében hajtották végre – tette hozzá a hírügynökség.

A 20-25 harckocsival támogatott, friss katonai kontingenst Basika város térségébe vezényelték, amely északra fekszik az Iszlám Állam fegyveresei által 2014 júliusában megszállt, több mint egymillió lakosú Moszultól.

Az iszlám-konzervatív ankarai kormány, amely gyanúsítások szerint régóta támogatja a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjével ellenséges, radikális lázazó csoportokat, a nyugati szövetségesek nyomására nyáron csatlakozott a dzsihadisták elleni nemzetközi koalícióhoz, és végrehajtott néhány légicsapást az Iszlám Állam szíriai állásai ellen.

Washingtonnak tudomása van arról, hogy Törökország katonák százait küldte Észak-Irakba, ez a lépése azonban nem része az Egyesült Államok vezette koalíció tevékenységének – közölte pénteken az amerikai védelmi tárca két tisztségviselője.

Törökország szoros kapcsolatokat ápol az észak-iraki kurd autonóm régióval, miközben a határa túloldalán tevékenykedő szíriai kurd csoportokat ellenségesnek tekinti.

Kapcsolódó Cikkek