EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 27., szombat
Hella

Külföld

Törökország kész arra, hogy teljesen lezárja szíriai határát

Törökország kész arra, hogy teljesen lezárja szíriai határát – mondta John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán Brüsszelben, a kétnapos NATO-külügyminiszteri tanácskozás után.

“Egy 98 kilométeres határszakaszt még le kell zárni” – közölte az amerikai diplomácia irányítója, hozzátéve: Recep Tayyip Erdogan török államfő beleegyezett ennek a szakasznak a lezárásába.

Arról a határszakaszról van szó, amelynek a szíriai oldalát az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet tartja ellenőrzése alatt.

“Törökország érdeke is, hogy elzárja az illegális olajszállítmányok, illetve az egyik vagy másik irányba a határon átkelő külföldi harcosok útját” – hangsúlyozta Kerry.

Török részről korábban hevesen visszautasították azokat az orosz állításokat, miszerint Törökország nagy mennyiségben vásárol olajat az IÁ-tól.

John Kerry a brüsszeli NATO-tanácskozást követő sajtótájékoztatóján Oroszország szerepéről azt mondta, hogy Moszkva “kiemelkedően konstruktív szerepet” játszhat Szíriában, és üdvözölte a konfliktus tárgyalásos megoldása melletti orosz elkötelezettséget. A konstruktív orosz szerepvállalás és a szíriai helyzet rendezéséhez való orosz hozzájárulás azonban csak akkor lehetséges, ha Moszkva az Iszlám Állam elleni harcra összpontosít – árnyalta saját szavait az amerikai külügyminiszter.

A nyugati hatalmak korábban többször tettek olyan szemrehányást az oroszoknak, hogy nem elsősorban az IÁ ellen, hanem inkább Bassár el-Aszad elnök damaszkuszi rendszerének más ellenfelei – mérsékeltebb, nyugatbarátnak tartott szíriai lázadó szervezetek – ellen lép fel katonai eszközökkel.

Kapcsolódó Cikkek

 • Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Kérdéses, hogy a New York-i CEU hogyan tud Magyarországon a felsőoktatási tanulmányokkal kapcsolatban dokumentumokat kiállítani akkor, amikor azt Philadelphiában akkreditálták, és alapító okiratában a budapesti egyetem címe szerepel, az amerikai metropoliszra pedig csak hivatkoznak – teszi fel a kérdést a Magyar Idők.

 • Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Moszkvában őrizetbe vették az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet négy tagját, akik merényletekre készültek az orosz főváros közlekedési hálózatának objektumai ellen – közölte csütörtökön a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

 • Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy orosz újságírót egy szibériai kisvárosban, a helyi hatóságok csütörtöki közlése szerint az illetőt munkájával kapcsolatban ölhették meg, de egyelőre nem tudják, hogy milyen indítékkal.