EUR: 312,64 Ft
CHF: 260,84 Ft
2018. április 25., szerda
Márk

Külföld

Törökország kész arra, hogy teljesen lezárja szíriai határát

Törökország kész arra, hogy teljesen lezárja szíriai határát – mondta John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán Brüsszelben, a kétnapos NATO-külügyminiszteri tanácskozás után.

“Egy 98 kilométeres határszakaszt még le kell zárni” – közölte az amerikai diplomácia irányítója, hozzátéve: Recep Tayyip Erdogan török államfő beleegyezett ennek a szakasznak a lezárásába.


Arról a határszakaszról van szó, amelynek a szíriai oldalát az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet tartja ellenőrzése alatt.

“Törökország érdeke is, hogy elzárja az illegális olajszállítmányok, illetve az egyik vagy másik irányba a határon átkelő külföldi harcosok útját” – hangsúlyozta Kerry.

Török részről korábban hevesen visszautasították azokat az orosz állításokat, miszerint Törökország nagy mennyiségben vásárol olajat az IÁ-tól.

John Kerry a brüsszeli NATO-tanácskozást követő sajtótájékoztatóján Oroszország szerepéről azt mondta, hogy Moszkva “kiemelkedően konstruktív szerepet” játszhat Szíriában, és üdvözölte a konfliktus tárgyalásos megoldása melletti orosz elkötelezettséget. A konstruktív orosz szerepvállalás és a szíriai helyzet rendezéséhez való orosz hozzájárulás azonban csak akkor lehetséges, ha Moszkva az Iszlám Állam elleni harcra összpontosít – árnyalta saját szavait az amerikai külügyminiszter.

A nyugati hatalmak korábban többször tettek olyan szemrehányást az oroszoknak, hogy nem elsősorban az IÁ ellen, hanem inkább Bassár el-Aszad elnök damaszkuszi rendszerének más ellenfelei – mérsékeltebb, nyugatbarátnak tartott szíriai lázadó szervezetek – ellen lép fel katonai eszközökkel.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tripla sorscsapást élt túl

  Tripla sorscsapást élt túl

  Nincs szerencséje az amerikai Dylan McWilliamsnek a vadállatokkal: az elmúlt négy évben a 20 éves fiatalembert megharapta egy medve, megmarta egy csörgőkígyó, és a héten Hawaii partjainál egy tigriscápa harapott a lábszárába.

 • Kaméleon

  Kaméleon

  Testfestékkel álcázta modelljét Trina Merry, akinek az volt a célja, hogy az alanya teljes mértékben egybeolvadjon a háttérrel.

 • Süket és vak kutyus mentett életet

  Süket és vak kutyus mentett életet

  Hálás lehet az az amerikai család 17 éves kutyájának, ugyanis Queensland államban található tanyájukról elkóborolt 3 éves kislányuk, akire a hűséges juhászkutya vigyázott az erdőben.

 • Vádat emeltek a torontói gázoló ellen

  Vádat emeltek a torontói gázoló ellen

  Vádat emelt tíz rendbeli gyilkosság és 13 rendbeli emberölési kísérlet miatt kedden egy torontói bíró Alek Minassian gyanúsított ellen, aki az előző nap bérelt kisteherautójával járókelők közé hajtott Torontóban – jelentette a kanadai sajtó.