EUR: 309,45 Ft
CHF: 288,18 Ft
2017. január 23., hétfő
Rajmund, Zelma

Külföld

Törökország vízumot vezet be Szíriával szemben

Ceylanpinar, 2015. július 22.
A biztonsági szolgálat tagjai annál az épületnél, ahol kurd fegyveresek agyonlőttek két rendőrt a szíriai határ mellett fekvő Ceylanpinarban 2015. július 22-én. A merényletet a két nappal ezelőtti suruci robbantás miatti megtorlásként hajtották végre, amelyben 32 ember életét vesztette és mintegy százan megsérültek. A rendfenntartók meggyilkolását a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű kurd lázadószervezet vállalta magára, közleményükben azt írták, hogy a rendőrök együttműködtek a robbantásért felelős Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezettel. (MTI/AP/Emrah Gurel)

Törökország vízumkötelezettséget ír elő a beutazó szíriai állampolgároknak, ezt Ahmet Davutoglu török kormányfő jelentette be csütörtökön Brüsszelben az európai menekültválság témájában szervezett úgynevezett mini csúcson – jelentette online kiadásában a Bild című német lap uniós forrásokra hivatkozva.

A török miniszterelnök a megbeszélésen bejelentette, hogy január 8-tól a szíriai állampolgárok csak vízummal léphetnek be Törökországba.

Az uniós országok az EU-ba tartó menedékkérők számának jelentős csökkenését remélik az intézkedéstől – írta a Bild.

A lap értesülése szerint Ahmet Davutoglu azt is elmondta, hogy a török parti őrség hajlandó szorosabbra fűzni az együttműködést a görög parti őrséggel, hogy megállítsák a görög-török tengeri – uniós külső – határon az EU-ba igyekvő menekülteket.

Közölte: a török parti őrség az idén 176 embercsempészt vett őrizetbe és 87 392 menekültet akadályozott meg abban, hogy átkeljen Görögország – egyben az EU – területére.

A Bild szerint a mini csúcson a korábbi hírekben szereplő nyolc helyett tíz uniós ország állam-, illetve kormányfője vett részt; Ausztria, Belgium, Finnország, Görögország, Hollandia, Luxemburg, Németország és Svédország mellett Portugália és Szlovénia miniszterelnöke is csatlakozott a török kormányfővel folytatott megbeszéléshez.

Kapcsolódó Cikkek