EUR: 303,18 Ft
CHF: 267,27 Ft
2017. augusztus 19., szombat
Huba

Külföld

Törökországot megtámadta az Anonymus!

Nagyszabású kibertámadás zajlik hétfő óta a törökországi szerverek ellen, jelentősen lelassítva egyebek közt a banki szolgáltatásokat – közölte pénteken egy, a kormányhoz közel álló illetékes. A támadás a török sajtó szerint az Anonymus hackercsoporthoz köthető.

A “.tr” doménnevet használó internetes címek – köztük a török minisztériumok, a hadsereg, a bankok és számos kereskedelmi cég honlapjának – kezelésével megbízott nem kormányzati szervezet, a Nic.tr közleményben tudatta, hogy a támadást külföldről szervezték meg.

Binali Yildirim közlekedési, tengerészeti és hírközlési miniszter lapjelentések szerint aggasztónak nevezte a helyzetet, és kérte a szerinte elégtelennek bizonyult biztonsági intézkedések megerősítését.

Szakértők egyelőre nem tudták megmondani, ki indította a kibertámadást.

Egyes török médiumok tudni vélik, hogy a támadások mögött Oroszország áll. A két ország viszonya feszültté vált azóta, hogy november 24-én lelőttek egy orosz vadászbombázót a szíriai-török határ közelében.

A török sajtó többi része szerint ezzel szemben az Anonymus hackercsoport indította a számítógépes műveletet Törökország ellen, és állítólag azt is bejelentette, hogy támadásának hátterében “az Iszlám Államnak Törökország által nyújtott támogatás” áll.

“Törökország az Iszlám Államot támogatja azzal, hogy kőolajat vásárol tőle és ellátja a sebesültjeit. (…) Ha nem szüntetik be az Iszlám Államnak nyújtott támogatást, további számítógépes támadásokat indítunk Törökország ellen” – áll az Anonymus közleményében.

Kapcsolódó Cikkek

 • Spanyolország nem növelte a terrorfenyegetettség szintjét

  Spanyolország nem növelte a terrorfenyegetettség szintjét

  Nem növelte a spanyol kormány a terrorfenyegetettség szintjét a katalóniai merényletek miatt, és továbbra is legmagasabb fokozat alatti, négyes szinten tartja a riasztást – közölte szombaton Juan Ignacio Zoido belügyminiszter, aki szerint a hatóságok úgy gondolják…

 • Marokkói migráns késelt Finnországban

  Marokkói migráns késelt Finnországban

  Terrorista indíttatású gyilkosságként kezeli a finn rendőrség a péntek délutáni turkui késeléses támadást; a feltételezett elkövető egy 18 éves, menedékjogért folyamodó marokkói férfi, és rajta kívül az esettel összefüggésben őrizetbe vettek még négy marokkóit, illetve még egyet köröznek – közölte szombaton a rendőrség.

 • Terrorizmus volt a halálos finn késelés

  Terrorizmus volt a halálos finn késelés

  Terrorizmussal összefüggő bűncselekményként kezeli a finn rendőrség a péntek délutáni turkui késeléses támadást, a feltételezett elkövető egy 18 éves marokkói férfi volt – közölte szombaton a finn rendőrség.