2017. december 11., hétfő
Árpád, Árpádina

Külföld

Újabb kormány tiltotta be a karácsonyt!

A szomáliai kormány szerdán betiltotta a karácsonyi és újévi ünnepségeket, arra hivatkozva, hogy azoknak “semmi közük az iszlámhoz”.

Sheikh Mohamed Kheyrow, a szomáliai vallásügyi minisztérium vezetője a döntés bejelentésekor az állami rádióadón óva intett mindenkit a karácsony megünneplésétől. Közölte, hogy a minisztérium értesítette a rendőrséget, a belbiztonságot és a fővárosi hatóságokat a döntésről, és arra utasította őket, hogy akadályozzák meg a karácsony megünneplését.


“Ez vallási kérdés. A karácsony ünnepének és dobpergéseinek semmi köze az iszlámhoz” – fogalmazott a tárcavezető.

Szomália lakosságának szinte teljes egésze muszlim vallású, ugyanakkor az évtizedek óta ingatag biztonsági helyzetű országban több ezer külföldi békefenntartó is állomásozik, köztük a többségében keresztény Burundi, Uganda és Kenya katonái is.

Az egyelőre nem világos, hogy a hatóságok miért tiltották meg a karácsony megünneplését, mindenesetre megfigyelők szerint a lépés az országban tevékenykedő, korábban egy ideig a fővárost is ellenőrzése alá vont szélsőséges iszlamista al-Shabaab szervezet ideológiáját idézi.

A főváros polgármesterének szóvivője azt mondta, hogy részben biztonsági okok vezettek az intézkedéshez, de ő is leszögezte, hogy “minden szomáli muszlim”, és “a karácsony a keresztények (ünnepe), nem a muszlimoké”.

Szomália már a harmadik ország, amely az utóbbi napokban a karácsony megünneplésére vonatkozó tiltást jelentette be. Az előző nap a tádzsikisztáni iskolákban tiltották be a karácsony megülését, és Brunei hatóságai is közölték, hogy az idén szigorúan be fogják tartatni a keresztény ünnep tilalmára vonatkozó tavalyi rendelkezést. A délkelet-ázsiai muszlim szultánságban ötéves börtönbüntetés szabható ki a tilalmat megszegőkre.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Zátonyra futott egy komp Calais-nál

  Zátonyra futott egy komp Calais-nál

  Kavicszátonyra futott vasárnap délután egy angol komp Calais francia kikötővárosnál; a fedélzetén lévő 313 utasnak nem esett baja – közölték az illetékes hatóságok.

 • Elárvereztek egy teljes falut

  Elárvereztek egy teljes falut

  Elárvereztek egy német falut, az egyetlen licitálónak 140 ezer eurót (mintegy 43 millió forintot) ért meg az Alwine nevű település.

 • A szakértő szerint igen kicsi az esély új szavazásra a Brexitről

  A szakértő szerint igen kicsi az esély új szavazásra a Brexitről

  A nehézkesen haladó tárgyalások ellenére kicsi az esély arra, hogy új szavazást tartsanak az Egyesült Királyságban az uniós kiválásról – mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense az M1 aktuális csatornán vasárnap azzal kapcsolatban, hogy pénteken előzetes megállapodás született a kiválás legfontosabb feltételeiről.