EUR: 308,81 Ft
CHF: 288,43 Ft
2017. március 23., csütörtök
Emőke

Egyéb

Újév a világ körül – Piros hoz szerencsét az olaszoknál

Csókolózzunk a fagyöngy alatt, viseljünk sárgát vagy pirosat, süssünk fánkot – a világ sokszínű és szinte az összes országnak van valami különleges szokása, babonája Szilveszterre. Összegyűjtöttük a legérdekesebbeket!
Italian actress Monica Bellucci in the print ad for Dolce & Gabbana Clasic Cream Lipstick., Image: 186856810, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE / 01 pics., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Monica Bellucci

Piros hoz szerencsét az olaszoknál

Olaszországban a hölgyek is tehetnek azért, hogy igazán szerencsések legyenek: a hiedelem szerint, ha piros ruhát vagy fehérneműt vesznek fel, akkor biztos, hogy szerencsés lesz a következő év. Ecuadorban pedig a sárga színű fehérneműben hisznek. Ilyenkor az olaszok megszabadulnak régi, vagy megunt tárgyaiktól is. Hasonló szokás Dél-Afrikában is van, ott azonban akár hűtőszekrényeket és nagyobb bútordarabokat is kidobnak, amit a hatóság érthetően nem néz jó szemmel.
Fagyöngy alatt csókolóznak az angol szerelmesek
Angliában kedves hagyomány, hogy a szerelmeseknek csókolózniuk kell éjfélkor egy fagyöngy alatt. Ennek köszönhetően örökké tarthat a kapcsolatuk. Ilyenkor persze nem csak a szerelmesek díszítik fagyönggyel a házakat, az angolok ezzel a növénnyel íjesztik el az ártó szellemeket.
 Svédeknél meggyulladnak a gyertyák
Svédországban az újév kezdete előtt saját készítésű gyertyákat adnak egymásnak. Úgy gondolják, a fény örömet és boldogságot hoz.
candle-1021137
Spanyolországban és Kubában habzsolják a szőlőt
 Kubában is meghónosodott egy spanyol sokás. Éjfélkor 12 szóőlőszemet esznek, lehetőleg az utolsó tizenkét másodpercben míg éjfélt üt az óra. Amelyik szem édes, az a hónap szerencés lesz. Az ünnepi asztálnál megtaláljuk a malac sültet is, ráadásul Kubában a hagyományok szerint kilocsolnak egy vödör vizet is, ezzel űzik el a rossz szellemeket.
table-grapes-74346
Mexikóba bőrönd kell
 Mexikóban azt vallják, ha szilveszter éjjelén bőrönddel a kezünkben sétálunk, akkor jövőre nagy eséllyel látogathatunk el messzi tájakra.
carrying-case-19576
Hollandiában ilyenkor is imádják a fánkot
 A hagyomány szerint szilveszterkor fánkot kell enni, mert ez áldást hozhat a házra. Úgy gondolják a gyűrű alakú édesség egy kört szimbolizál, így a szerencse is végtelen lehet.
doughnut-380212
Japánban tiszta lappal kezdik az évet
A japánok úgy tartják, hogy szerencsét hoz ha a bejárati ajtón hagyunk egy fenyődíszt egészen az év utolsó napjáig. De akkor vegyük le, mert egy új év kezdődik és a tavalyi összes búját-baját felejtsük el. A japánok egy hétig készülnek a az újévre, kitakarítják a házakat, kifizetik az az esetleges adósságukat és a legfonosabb: lezárják az összes vitát, hogy tényleg tiszta lappal kezdőthessen az új év.
 Csirkét ne együnk, de a malac szerencsét hoz Szilveszterkor
A magyarok is tehetnek azért, hogy igazán szerencsés legyen a következő év:
– Finom sültmalac kerüljön az ünnepi asztalra – kitúrja a szerencsénk.
– Együnk lencsét! – mint minden szemes étel fogyasztása, sok pénzt hozhat a következő évben.
– Kerüljük a csirkéből készült éteket – a baromfi elkaparhatja a szerencsét.
– Ne halogassunk semmit!  – tovább vihetjük ezt a rossz szokást az új évben is.
– Az év utolsó napján tilos levinni a szemetet, vagy teregetni…stb.

Piglet on a stack of pink gifts, Image: 148171056, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

Kapcsolódó Cikkek

  • Alkudni már a piacon sem lehet

    Alkudni már a piacon sem lehet

    Egyre több az extra program a zalaegerszegi piacon, mégis – főleg a nyugdíjasok – csupán időtöltésből, társadalmi, baráti kapcsolatok építésére használják a vásárteret – mondják az eladók.

  • Őstehetség szeli a habokat

    Őstehetség szeli a habokat

    Most tizenkét éves, de már annyi érme van, hogy a lakásban tele vannak velük az ágyneműtartók. Ugrai Panna a Hód-Úszó SE versenyzője, és a legutóbbi, montenegrói versenyéről tizenhét érmet hozott haza, ezzel pedig korosztályának legeredményesebb lány úszója lett.