EUR: 312,63 Ft
CHF: 261,65 Ft
2018. április 23., hétfő
Béla

Külföld

2500 dzsihadistát öltek meg a légicsapások

A növekvő ütemű és intenzitású, Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíciós légicsapások Szíriában és Irakban az Iszlám Állam (IÁ) közel 2500 dzsihadistájával végeztek csak tavaly decemberben – közölte Steve Warren ezredes, a katonai szövetség szóvivője szerdán.

Az ezredes beszámolt arról is, hogy az Irakban az IÁ tavaly mintegy 20 ezer négyzetkilométer terület felett veszítette el uralmát, május óta pedig nem sikerült újabb területeket az ellenőrzése alá vonnia.


Közlése szerint a koalíciós légicsapások révén az Iszlám Állam az olajkitermelésből származó bevételeinek 30 százalékától is elesett. A tavaly októberben indított “Tidal Wave II” (Szökőár 2) nevű légi hadművelet keretében az IÁ által ellenőrzött olajkitermelő létesítményeket támadják, és mindeddig 65 bevetést hajtottak végre. Warren elmondása szerint a dzsihadista szervezet tavaly napi 45 ezer hordó olajt termelt, ami mintegy 34 ezerre csökkent a légi hadműveleteknek köszönhetően.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megkezdődött Radovan Karadzic fellebbviteli tárgyalása

    Megkezdődött Radovan Karadzic fellebbviteli tárgyalása

    Ítélete hatályon kívül helyezését kérte hétfőn kezdődött fellebbviteli tárgyalásán Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusától (MICT), amely megbízatásának lejárta után átvette a hágai Nemzetközi Törvényszék fennmaradó ügyeit.

  • Milos Forman előtt tisztelegnek

    Milos Forman előtt tisztelegnek

    Milos Forman, a 86 éves korában, április 13-án elhunyt világhírű cseh származású amerikai rendező életműve előtt tiszteleg az idei nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban – közölte Jirí Bartoska, a fesztivál elnöke hétfőn Prágában sajtótájékoztatón.