EUR: 309,50 Ft
CHF: 288,36 Ft
2017. január 23., hétfő
Rajmund, Zelma

Külföld

2500 dzsihadistát öltek meg a légicsapások

Latakia, 2015. november 20.
Az orosz védelmi minisztérium hivatalos internetes honlapjáról 2015. november 20-án közreadott videóról készített képen "a mieinkért" jelentésű felirat látható egy orosz harci gépre erősített bombán, amelyet az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet szíriai célpontjaira szánnak. (MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium)

A növekvő ütemű és intenzitású, Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíciós légicsapások Szíriában és Irakban az Iszlám Állam (IÁ) közel 2500 dzsihadistájával végeztek csak tavaly decemberben – közölte Steve Warren ezredes, a katonai szövetség szóvivője szerdán.

Az ezredes beszámolt arról is, hogy az Irakban az IÁ tavaly mintegy 20 ezer négyzetkilométer terület felett veszítette el uralmát, május óta pedig nem sikerült újabb területeket az ellenőrzése alá vonnia.

Közlése szerint a koalíciós légicsapások révén az Iszlám Állam az olajkitermelésből származó bevételeinek 30 százalékától is elesett. A tavaly októberben indított “Tidal Wave II” (Szökőár 2) nevű légi hadművelet keretében az IÁ által ellenőrzött olajkitermelő létesítményeket támadják, és mindeddig 65 bevetést hajtottak végre. Warren elmondása szerint a dzsihadista szervezet tavaly napi 45 ezer hordó olajt termelt, ami mintegy 34 ezerre csökkent a légi hadműveleteknek köszönhetően.

Kapcsolódó Cikkek