EUR: 305,69 Ft
CHF: 274,18 Ft
2017. július 26., szerda
Anna, Anikó

Külföld

600 ezer migráns vonult át Szerbián

A migránsválság kezdete óta Szerbián 600 ezer migráns vonult át – jelentette ki Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter a Blic című napilap internetes oldalának hétfői beszámolója szerint.

A tárcavezető kiemelte, hogy országa egy bizonyos számú migránst be tudna fogadni, számokat azonban nem kívánt közölni, mert – mint mondta – azok számos tényezőtől függnek. Korábban azt mondta, hogy Szerbia hatezer embert tudna elszállásolni a téli időszakban. Most annyit jegyzett meg, hogy országának akkor kellene migránsokat befogadnia hosszabb időre, ha ez az Európai Unió és a migránsútvonalon fekvő országok terve lenne, egyelőre azonban nincs ilyen terv.

A miniszter szerint előbb a szíriai helyzetet kellene megoldani, arra lenne szükség, hogy az EU és szövetségesei megfelelő politikai megoldást találjanak, emellett pedig kulcsfontosságúnak nevezte Törökország és az Európai Unió megállapodását.

Vulin felhívta a figyelmet arra, hogy a migráció költségeinek nagy részét Szerbia viselte, de jelentős segítséget kapott más országoktól is.

A tárcavezető hozzáfűzte, hogy a hó és a hideg ellenére a Szerbiában tartózkodó migránsokat ellátják, semmiben sem szenvednek hiányt. A rossz időjárási körülmények miatt január elején naponta mintegy kétezer migráns érkezett Szerbiába. Az ország november közepe óta csak a háborús övezetből érkezőket engedi továbbhaladni, a gazdasági bevándorlónak minősülő emberek nem léphetnek be az országba.

Kapcsolódó Cikkek

 • Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  A cseh kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a kvótarendszer működésképtelen – ezekkel a szavakkal reagált Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán arra, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

 • 2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  Diana, az amazonok hercegnője karácsonyi ajándékot hoz a közönségnek 2019-ben: a Warner Bros. filmstúdió bejelentette, hogy a Wonder Woman folytatása két és fél év múlva debütál a mozikban – számolt be róla a Deadline.

 • Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó nem fogadja el “az uniós hivatalnokok semmiféle zsarolását”, különösen ha nem tényeken alapszik – jelentette ki az Európai Bizottság bejelentéseire reagálva szerdán Rafal Bochenek, a lengyel kormány szóvivője.