EUR: 308,68 Ft
CHF: 285,19 Ft
2016. október 26., szerda
Dömötör

Egyéb XI.kerület XXII.kerület

A CAF-okhoz lesz új kocsiszín

Budapest, 2015. december 10.
CAF-villamos közlekedik a Margit híd budai hídfőjénél a budai fonódó villamoshálózat tesztüzeme során 2015. december 10-én.
MTI Fotó: Marjai János

Az eredetileg becsült nettó 7 milliárd 216 millió forint helyett nettó 5 milliárd 728 millió forintért tervezheti és építheti meg a budafoki kocsiszínt a hét ajánlattevő közül a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást kínáló STR Építő Kft. A BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. által kiírt nyílt közbeszerzés alapján a kocsiszín a Közlekedésfejlesztési Operatív Program (Közop) részeként, „A Budapest villamos és trolibusz járműfejlesztés I. ütem” projekt keretében valósul meg.

A Fehérvári út 247. szám alatt található kocsiszín a CAF-villamosok érkezéséhez kapcsolódóan hamarosan teljesen átépül. Az Albertfalva és Budafok határán 1899-ben létesített építmény 1914-re nyerte el mai formáját. Nem villamosoknak, hanem a Budapest-Budafoki Helyiérdekű Villamos Vasút kocsijainak épült. Az első vonal a Gellért térről az akkor még önálló községnek számító Nagytéténybe vezetett, majd kapcsolódott hozzá a budaörsi és törökbálinti szárnyvonal. A budafoki remíz 1963-tól üzemeltetett villamosokat, többek között itt állomásoztak a forgalomból pár éve kivont UV-k és 1980-ben ide jöttek a Tátra motorkocsik is.

Az elmúlt évtizedekben számos alkalommal toldozták-foldozták az épületeket, a rendszer kissé bonyolult, és nem is túl praktikus, hogy a villamosokkal ide-oda kell tolatni a mosáshoz, naponta elvégzendő vizsgálatokhoz, kiálláshoz. A jelenlegi épületeket jórészt elbontják, és a látványtervek alapján egyfajta Holnapolisz jön létre a XI. és a XXII. kerület határán. A régebbi épületek közül egy raktárként szolgáló csarnok és egy BKV-s lakóház marad meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Pörög a panelpiac

  Pörög a panelpiac

  Budapesten a panellakások átlagos négyzetméterára idén október közepén 329 ezer forint volt, ami 21 százalékos drágulást jelent az egy évvel korábbi átlagszinthez képest, 2014 októberéhez viszonyítva pedig 65 százalékos áremelkedést jelent.

 • Cirkuszoltak a Vajdában

  Cirkuszoltak a Vajdában

  A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolában huszáros vágással oldották meg, hogy a gyerekeknek szombat ellenére legyen kedvük iskolába menni október 15-én.

 • Meggyanúsítottak egy férfit a robbantással

  Meggyanúsítottak egy férfit a robbantással

  Előre kitervelten, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség egy magyar állampolgárságú.