2018. január 17., szerda
Antal, Antónia

Egyéb XI.kerület XXII.kerület

A CAF-okhoz lesz új kocsiszín

Az eredetileg becsült nettó 7 milliárd 216 millió forint helyett nettó 5 milliárd 728 millió forintért tervezheti és építheti meg a budafoki kocsiszínt a hét ajánlattevő közül a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást kínáló STR Építő Kft. A BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. által kiírt nyílt közbeszerzés alapján a kocsiszín a Közlekedésfejlesztési Operatív Program (Közop) részeként, „A Budapest villamos és trolibusz járműfejlesztés I. ütem” projekt keretében valósul meg.

A Fehérvári út 247. szám alatt található kocsiszín a CAF-villamosok érkezéséhez kapcsolódóan hamarosan teljesen átépül. Az Albertfalva és Budafok határán 1899-ben létesített építmény 1914-re nyerte el mai formáját. Nem villamosoknak, hanem a Budapest-Budafoki Helyiérdekű Villamos Vasút kocsijainak épült. Az első vonal a Gellért térről az akkor még önálló községnek számító Nagytéténybe vezetett, majd kapcsolódott hozzá a budaörsi és törökbálinti szárnyvonal. A budafoki remíz 1963-tól üzemeltetett villamosokat, többek között itt állomásoztak a forgalomból pár éve kivont UV-k és 1980-ben ide jöttek a Tátra motorkocsik is.


Az elmúlt évtizedekben számos alkalommal toldozták-foldozták az épületeket, a rendszer kissé bonyolult, és nem is túl praktikus, hogy a villamosokkal ide-oda kell tolatni a mosáshoz, naponta elvégzendő vizsgálatokhoz, kiálláshoz. A jelenlegi épületeket jórészt elbontják, és a látványtervek alapján egyfajta Holnapolisz jön létre a XI. és a XXII. kerület határán. A régebbi épületek közül egy raktárként szolgáló csarnok és egy BKV-s lakóház marad meg.

Kapcsolódó Cikkek