EUR: 312,84 Ft
CHF: 260,95 Ft
2018. április 25., szerda
Márk

Egyéb XIV.kerület XV.kerület XVI.kerület

A Dvorák-Patka házaspár a nappaliban próbál

Dvorák Gábor - Patka Heléna színészházaspár ( Fotó: Sáfár Tibor)

Dvorák Gábor-Patka Heléna színészházaspár
( Fotó: Sáfár Tibor)

Otthonuk nappalijában próbálnak, és első kézből kapják a visszajelzést. Fiaik, Dani és Dávid már a próbafolyamat alatt tesztelik a történetet. A  Dvorák Gábor-Patka Heléna művészházaspárral a Cserepesházban találkoztunk.

Az általuk dramatizált történeteknek nem csak az a különlegességük, hogy valamennyi szerepben Dvorák Gábor és Patka Heléna látható.


– Nálunk egyértelmű helyzetek vannak. A jó az jó, a rossz pedig rossz. A hagyományos mesélés szerint épülnek fel a történetek, és a gyerekek számára felfogható konfliktushelyzetek vannak – magyarázta Dvorák Gábor, aki negyven éve foglalkozik pantomimmal. Számos, színészeknek tartott kurzussal a háta mögött vallja: mindenkiben ott rejtőzik a színészi tehetség, elég csak megfigyelni az önfeledten játszó gyermekeket vagy az orvosi várókban beszélgető idős asszonyokat, ahogy teljes beleéléssel mesélnek egymásnak.

A Dvorák-Patka Színház próbaterme saját nappalijukban van, legfőbb kritikusaik pedig hat- és nyolcesztendős fiaik.


– Szívesen beülnek a fiúk a próbára, és elég gyorsan kiderül, hogy mi működik és mi nem − árulta el Heléna, aki gyerekszínészként kezdte a pályáját, és a férjével közös produkciói mellett számos önálló estje is van.

Jelenet A békakirályból

Jelenet A békakirályból

– A gyerekek egyébként olyan dolgokat vesznek észre, hogy magam is elcsodálkozom – vette át a szót Gábor. – Például szólnak, ha valamit másképp csináltunk, mint legutóbb. Azt is azonnal érzékeljük, ha valami nem köti le őket, mert olyankor minden további nélkül kimennek legózni. De gyakran meg is kérdezzük a véleményüket. Tőlük tanultam meg például, hogy jellemfejlődést nem feltétlenül kell játszani a 3–8 éves korosztálynak. Valahogy jobban fekete és fehér a világuk, és sokkal tisztább.

A házaspár állandó alkotói folyamatban él, kis társulatukkal pedig szívesen tesznek eleget minden meghívásnak. Felléptek már iskolai tornateremben, szabadtéri rendezvényeken, óvodai csoportokban, nagy fesztiválokon és számos művelődési házban, színházban is.

Legközelebb a csömöri Petőfi Sándor Művelődési Házban láthatjuk a Dvorák-Patka Színház A békakirály című előadását január 17-én 16 órától, de ebben az évadban koprodukciós partnerük, a Pesti Magyar Színház színpadán is számos mesét bemutatnak A békakirály mellett, többek között a Csacska nyulacska, a Tótágas történetek és a Játszunk pantomimet! című előadásaikat is megnézhetik az érdeklődők.

Kapcsolódó Cikkek

 • Helyreigazítás

  A “Sorra hódolnak be az LMP emberei Simicskának” című cikkünkben valótlanul állítottuk…

 • A szelfi mindig szép, a szelfi mindig vidám…

  A szelfi mindig szép, a szelfi mindig vidám…

  Szegedről indult Tóth Tamás Sándor tanítóképzős hallgató fotókiállítása, amely a szelfik – azaz önportrék – mögötti valóságot mutatja meg, ezzel felhívva a figyelmet a minket körülvevő társadalmi problémákra, amelyekről sok esetben, akarva vagy akaratlanul, de nem veszünk tudomást.

 • Tovább tart a jó széria

  Tovább tart a jó széria

  A férfi kosár- és vízilabda bajnokságokban már a középszakasz zajlik, és ahogy azt a korábbi években megszokhattunk, a Szolnoki Olaj és a Szolnoki Dózsa-Közgép is a felsőházban érdekelt.