EUR: 323,43 Ft
CHF: 286,74 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb XIX.kerület

A festő, aki Kispestet is megszépíti

A Bolyai iskola oldalát és az Ady Endre úti tűzfalat hatalmas festmények díszítik. Tudta, hogy ezeket a helyi Rupaszov Dániel készítette? Ez nem ám egyszerű graffiti, ez street art, utcai művészet! Az alkotót újabb munkákra kérték fel, Csehországban és Angliában is felfigyeltek alkotásaira.

– A falfestéseimet igyekszem a természetvédelemhez kötni – vitt egy kicsit közelebb alkotásainak céljához Rupaszov Dániel. Hét éve kezdett ezzel a fajta művészettel foglalkozni, grafikát ugyan tanult, de nincs kimondott festészeti végzettsége.


– Tetszik, hogy úgy lehet közölni fontos gondolatokat, hogy az emberek ezt látják jártukban-keltükben, és még szavak sem kellenek hozzá, hogy kifejezzem az érzéseimet.

Korábban volt már festménye a Kökinél meg a Nagykőrösi felüljárónál, majd jött az önkormányzat felkérése. A Bolyai suli falán egy fácán látható, csőrében egy órával.


– 2015 volt az az év, amit a klímaváltozás szempontjából fontosnak tartottak. Ez a madár egy sokszor hobbiból vadászott állat. A fácán a színeivel reprezentálja azokat az állatokat, melyeknek szenvedniük kell az ember ténykedése miatt. Az óra öt perccel éjfél előtt áll, szimbolizálva egyfajta visszaszámlálást, hangsúlyozva, nem sok időnk maradt, de még van lehetőség változtatni – magyarázta a fiatal művész.

Ady Endre út 114-116. alatti park (Fotó: Keresztesi Balázs)

Ady Endre út 114-116. alatti park tűzfala élettel telt meg
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Az utcai falak festésének szépségét szeretné megismertetni az emberekkel, hiszen ez egyáltalán nem vandalizmus, mint az sokaknak eszébe jut, ha valaki falra kezd festeni.

– Az emberekben az a kép él, aki falat fest, az az éj leple alatt odaoson, majd otthagyja a nyomát. A graffiti és a street art nem ugyanaz! Előbbi sokkal inkább szól egy hovatartozásról, csapatról, míg az utóbbiban az alkotó ki akar fejezni egy gondolatot, feldolgoz egy témát. Én nappal dolgozom, hogy mindenki lássa. Becsöngetek az emberekhez, elmondom, milyen ötleteim vannak, beszélgetek velük. Családi házból volt a legtöbb munkám, innen ered a legtöbb kapcsolatom.

Van már megrendelése 2016-ra is, főleg külföldről.

– Cseh és angol rendezvények kerestek meg eddig. Ahogy elkezdték a neten megosztani a munkáimat, úgy jöttek egymás után a megrendelések. Szeretnék főállásban utcaművész és falfestő lenni, de ebből egyelőre nem lehet megélni.

Dániel alkotásai FLOEK néven megtalálhatóak a legnagyobb közösségi oldalon is.

Így készül

– Általában készül egy kidolgozottabb vázlat, ami ott van nálam festéskor – árulta el Dani.

– Odamegyek, megfestem a hátteret, felskiccelem a vázlatot, ez a leghosszabb folyamat. Ezt követik a kontúrok, majd a végső simítások, javítások.

Ki az a Floek?

Dani FLOEK néven írja alá munkáit, ezt beütve a legnagyobb közösségi oldalon is megtalálható.

– Ez a pár betű jól hangzott, nincs semmi jelentése, évekkel ezelőtt ezt kezdtem használni, ez lett a névjegyem.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.