EUR: 310,10 Ft
CHF: 289,09 Ft
2017. január 24., kedd
Timót

Külföld

A Google eddig Mordornak hívta Oroszországot!

Párizs, 2015. október 2.
Vlagyimir Putyin orosz elnök hallgatja a sajtó képviselőinek kérdéseit az ukrajnai békefolyamat újraindításáról szóló, a normandiai négyek (Franciaország, Németország, Ukrajna és Oroszország) vezetőinek megbeszélését követően a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2015. október 2-án. (MTI/AP/Jacques Brinon)

Kijavították azt a hibát a Google Fordítóban, amelynek következtében az online szolgáltatás az Oroszországi Föderáció elnevezését ukránról orosz nyelvre Mordorként fordította – tudta meg kedden a RIA Novosztyi orosz hírügynökség az amerikai óriásvállalat sajtóirodájától.

Az ukrán-orosz relációban a Google Fordító több más hibát is vétett. A cég sajtóirodája közölte, hogy ezeket elhárították. Rámutatott, hogy automatikus fordításról van szó, amely emberi beavatkozás nélkül, létező algoritmusok alapján működik. A legmegfelelőbb fordítás érdekében a program dokumentumok millióit elemzi.

A cég szerint az automatikus fordítás nagyon bonyolult eljárás, mivel a szavak jelentése gyakran a szövegkörnyezettől függ, éppen ezért “nem minden fordítás ideális, és estenként előfordulhatnak hibák és helytelen fordítások. A Google Fordító szerint ezeket észlelésük esetén a lehető leggyorsabban kijavítják.

Mordor J.R.R. Tolkien fantáziaregényeiben, egyebek között A gyűrűk urában szereplő kitalált ország, a sötétség földje, a gonosz Sauron által birodalma.

Kapcsolódó Cikkek