EUR: 307,76 Ft
CHF: 282,43 Ft
2017. május 30., kedd
Janka, Zsanett

Belföld

“A magyar emberek biztonsága a legfontosabb”

A magyar emberek biztonsága a legfontosabb, “a kormány ebben nem enged” – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezlete után tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön, Budapesten.

Simicskó István kiemelte: Európában a biztonság lett a legfontosabb érték. Mint felidézte: a Magyar Honvédség kiválóan felkészített állománya az elmúlt időszakban bebizonyította, hogy képes a magyar határok megvédésre, az emberek biztonságának garantálására.

Alkalmazkodni kell az új biztonsági kihívásokhoz – mondta a miniszter, aki szerint “vétek lenne nem minden eszközt igénybe venni a terrorizmus ellen”.

A Magyar Honvédség készen áll erre – szögezte le Simicskó István.

A honvédelmi miniszter a kormány terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos előterjesztése kapcsán felidézte, hogy összehívtak egy egyeztetését, amelyen “szomorú”, de az MSZP nem vett részt. Mint mondta: vannak ellenzéki javaslatok, ezek közül az MSZP javaslata egy vitaanyag, egyedül a Jobbik készített egy normaszöveg-javaslatot, amely szerint a parlament négyötödös jóváhagyásához kötnék az intézkedés lehetőségét.

Simicskó István szerint ez nem életszerű, hiszen ha szükség van rá, azonnal kell cselekedni. A terroristák sem “négyötöddel” döntenek – mondta a miniszter.

Mint kiemelte: kormányzati javaslatukhoz áttekintették a NATO tagállamok és a szomszédos országok jogi szabályozását is.

Ezekhez fel kell zárkóztatni a magyar jogi szabályozást, amelyben jelenleg nincs elegendő mozgástér a katonák alkalmazására – mondta a miniszter, felidézve, hogy a párizsi merényletek után több ezer katonát mozgósítottak Franciaországban.

Simicskó István kiemelte, hogy a magyar katonák Afganisztántól Irakig jelenleg is a terror ellen harcolnak; mindeközben Magyarországon ezt nem tehetik meg. A miniszter leszögezte: senki nem gondolhatja komolyan, hogy a kormány valamilyen teljhatalmat szeretne, és ehhez indokolatlanul vennék igénybe a magyar katonákat.

Ugyanakkor, ha valóban terrorveszély van, akkor minden eszközt igénybe kell venni – jelentette ki a politikus.

A terrorizmus ellen minden eszközzel fel kell lépni – szögezte le a miniszter, megjegyezve: aki nem így gondolja, az a magyar emberek biztonságát teszi kockára.

Mindezek nyomán bízik abban, hogy a parlament megszavazza a terrorveszélyhelyzetről szóló javaslatukat, hogy a legszélesebb eszköztárral – köztük a Magyar Honvédség erre felkészített erőivel – gondoskodhassanak a magyar emberek biztonságáról.

Ennek kapcsán Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök elmondta, hogy az elmúlt évben a magyar katonák “tisztességes, becsületes helytállással” a tömeges bevándorlás okozta a válsághelyzettől, a terrorveszély kezelésén át, minden eredetileg betervezett feladatot is teljesítettek. A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésében több mint 7 ezer katona vett részt belföldön.

Mindemellett csaknem ezer katona külföldi misszióban teljesített szolgálatot. A vezérezredes kiemelte: a Magyar Honvédség ezerfős missziós ambíciószintjét a továbbiakban is fent kívánják tartani.

Továbbra is kiemelt feladat, hogy külföldi országokban is erősítsék a biztonságot, ezzel is megelőzve egy újabb tömeges elvándorlási hullám elindulását – fejtette ki Benkő Tibor.

Kapcsolódó Cikkek

 • Fekete-Győr András: provokációból jeles

  Fekete-Győr András: provokációból jeles

  Fénylő üstökösként robbantak a hazai politikai életbe, de a választók előtt “sötét lovak” a Momentum Mozgalom – most már bejegyzett párt – ifjú vezetői. Sorozatunkban bemutatjuk a Momentum valódi arcait, akik fiatalságuk ellenére is őriznek már csontvázakat szekrényeikben.

 • Szijjártó: Terroristát menteget az Európai Parlament

  Szijjártó: Terroristát menteget az Európai Parlament

  Nemzetközi szervezeteknél tiltakozik a magyar kormány, mert elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek tartja, hogy az Európai Parlament (EP) Magyarországot támadó határozatában egy terrorizmus miatt elítélt embert menteget – közölte tegnap Szijjártó Péter külügyminiszter.

 • Magyarország ellenzi az illegális migrációra vonatkozó jogi keretek fellazítását

  Magyarország ellenzi az illegális migrációra vonatkozó jogi keretek fellazítását

  Magyarország következetesesen ellenez minden olyan kísérletet, amely megpróbálja fellazítani a létező jogi kereteket, különösen az illegális migráció tekintetében, és ellene van minden olyan próbálkozásnak is, amely megpróbálja átértelmezni a létező szabályokat – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az MTI-nek nyilatkozva a bécsi magyar nagykövetségen hétfőn tartott háttérbeszélgetést követően.