EUR: 307,69 Ft
CHF: 267,48 Ft
2017. október 17., kedd
Hedvig

Belföld

“A magyar emberek biztonsága a legfontosabb”

A magyar emberek biztonsága a legfontosabb, “a kormány ebben nem enged” – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezlete után tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön, Budapesten.

Simicskó István kiemelte: Európában a biztonság lett a legfontosabb érték. Mint felidézte: a Magyar Honvédség kiválóan felkészített állománya az elmúlt időszakban bebizonyította, hogy képes a magyar határok megvédésre, az emberek biztonságának garantálására.

Alkalmazkodni kell az új biztonsági kihívásokhoz – mondta a miniszter, aki szerint “vétek lenne nem minden eszközt igénybe venni a terrorizmus ellen”.

A Magyar Honvédség készen áll erre – szögezte le Simicskó István.

A honvédelmi miniszter a kormány terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos előterjesztése kapcsán felidézte, hogy összehívtak egy egyeztetését, amelyen “szomorú”, de az MSZP nem vett részt. Mint mondta: vannak ellenzéki javaslatok, ezek közül az MSZP javaslata egy vitaanyag, egyedül a Jobbik készített egy normaszöveg-javaslatot, amely szerint a parlament négyötödös jóváhagyásához kötnék az intézkedés lehetőségét.

Simicskó István szerint ez nem életszerű, hiszen ha szükség van rá, azonnal kell cselekedni. A terroristák sem “négyötöddel” döntenek – mondta a miniszter.

Mint kiemelte: kormányzati javaslatukhoz áttekintették a NATO tagállamok és a szomszédos országok jogi szabályozását is.

Ezekhez fel kell zárkóztatni a magyar jogi szabályozást, amelyben jelenleg nincs elegendő mozgástér a katonák alkalmazására – mondta a miniszter, felidézve, hogy a párizsi merényletek után több ezer katonát mozgósítottak Franciaországban.

Simicskó István kiemelte, hogy a magyar katonák Afganisztántól Irakig jelenleg is a terror ellen harcolnak; mindeközben Magyarországon ezt nem tehetik meg. A miniszter leszögezte: senki nem gondolhatja komolyan, hogy a kormány valamilyen teljhatalmat szeretne, és ehhez indokolatlanul vennék igénybe a magyar katonákat.

Ugyanakkor, ha valóban terrorveszély van, akkor minden eszközt igénybe kell venni – jelentette ki a politikus.

A terrorizmus ellen minden eszközzel fel kell lépni – szögezte le a miniszter, megjegyezve: aki nem így gondolja, az a magyar emberek biztonságát teszi kockára.

Mindezek nyomán bízik abban, hogy a parlament megszavazza a terrorveszélyhelyzetről szóló javaslatukat, hogy a legszélesebb eszköztárral – köztük a Magyar Honvédség erre felkészített erőivel – gondoskodhassanak a magyar emberek biztonságáról.

Ennek kapcsán Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök elmondta, hogy az elmúlt évben a magyar katonák “tisztességes, becsületes helytállással” a tömeges bevándorlás okozta a válsághelyzettől, a terrorveszély kezelésén át, minden eredetileg betervezett feladatot is teljesítettek. A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésében több mint 7 ezer katona vett részt belföldön.

Mindemellett csaknem ezer katona külföldi misszióban teljesített szolgálatot. A vezérezredes kiemelte: a Magyar Honvédség ezerfős missziós ambíciószintjét a továbbiakban is fent kívánják tartani.

Továbbra is kiemelt feladat, hogy külföldi országokban is erősítsék a biztonságot, ezzel is megelőzve egy újabb tömeges elvándorlási hullám elindulását – fejtette ki Benkő Tibor.

Kapcsolódó Cikkek

  • Tovább marakodik a baloldal

    Tovább marakodik a baloldal

    Nagyon elegük van már az embereknek a baloldali hisztiből. Lassan már gyomorgörcsöt okozó szitokszóvá válik az összefogás kifejezés. A legnagyobb közösségi oldalon most például óriási a felháborodás, mert az ellenzéki pártok sorra lemondták, hogy egy színpadra álljanak a közös október 23-ai rendezvényen.

  • Magyarországot nem érinti az uniós cukorkvóta eltörlése

    Magyarországot nem érinti az uniós cukorkvóta eltörlése

    Jelentősen megváltoztak a cukorrépa-termesztés és a cukorgyártás feltételei szeptember 30., az uniós cukorkvóta megszűnése után. Szakértők szerint a magyar termelés és feldolgozás mennyiségét az intézkedés érdemben nem érinti, de a cukor árát az EU-ban mérsékelheti, közelíti a világpiaci árhoz.