EUR: 310,74 Ft
CHF: 259,42 Ft
2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Külföld

A szaúdiak szerint a sátán műve a sakk!

A sakkjáték Abdul-Azíz es-Sejk, Szaúd-Arábia főmuftija szerint a “Sátán műve”, és emiatt iszlámellenes.

A szunnita királyság főmuftija vallási rendeletben (fatvában) tiltotta be a sakkjátékot csütörtökön. Az iszlám jogtudós szerint a szórakozásnak ez a fajtája idő és pénzpocsékolás, és csak viszályhoz és gyűlölethez vezethet az emberek között.


“A sakk olyan, mint az alkohol és a szerencsejáték, amelyeket Allah megtiltott” – magyarázta döntését a főmufti egy vallási témájú televíziós műsorban, a Koránt idézve.

Az Abdul-Azíz es-Sejk által kimondott fatva heves vitákhoz vezetett a közösségi hálókon. A szaúdi sakkszövetség egyelőre nem nyilatkozott a kérdésben. A sakkjáték kedvelt időtöltésnek számít az arab államokban.

Ali asz-Szisztani ajatolláh, Irak vezető síita méltósága korábban szintén betiltotta a játékot – emlékeztetett a The Guardian brit napilap.

A szomszédos Irán vezető vallási méltóságai is betiltották a nyilvános sakkjátékot az 1979-es iráni forradalmat követően, szerencsejátéknak bélyegezve azt. Azonban Ruholláh Homeini ajatolláh feloldotta a tilalmat 1988-ban azzal a feltétellel, hogy a sakk nem játszható szerencsejátékként.

A főmufti fatvája értetlenkedést válthat ki a muszlimok körében, akiknek hódításai nyomán jutott el a játék Perzsiából Európába.

Kapcsolódó Cikkek