2017. november 21., kedd
Olivér

Egyéb

Amerikai almás pite

amerikai almás piteHozzávalók:
a tésztához:
– 20 dkg liszt
– 6 dkg cukor
– 1 csomag vaníliás cukor
– 80 g vaj/margarin
– egy tojás
a töltelékhez:
– 6 nagyobb alma
– egy csomag vaníliapuding-por
– egy citrom
– 5 ek. cukor
– 1 ek. vaj/margarin
– őrölt fahéj
A töltelékkel kezdünk, mert idő kell neki, amíg lehűl. A meghámozott almákat felkockázzuk, egy citrom levével és nagyjából másfél deci vízzel felforraljuk és a cukorral egy-két percig főzzük. A pudingport fél deci vízben elkeverjük és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk az almához. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat és eltesszük hűlni, addig elkészítjük a tésztát.

A lisztet elkeverjük a cukorral, vaníliás cukorral. Lereszeljük hozzá a citrom héját, majd belemorzsoljuk a vajat. Ezután hozzáadjuk a tojást és összeállítjuk a tésztát. Kis kefirrel, tejföllel, tejjel vagy vízzel lágyíthatjuk, ha nem akar összeállni, de ne legyen túl nedves. Miután alaposan meggyúrtuk a tésztát, kis időre félretesszük pihenni. 

Nagyjából tíz perc után a tésztát kerekre nyújtjuk, nagyjából 5 mm magasra és a kikent, kilisztezett pitesütőbe tesszük. Széleiről a felesleget levágjuk, ebből készítjük a díszítést a tetejére. A tésztára halmozzuk a kihűlt almás tölteléket, elsimítjuk, a tetejére a felesleges tésztából rácsot vagy figurákat formázunk, szaggatunk. Ezután megkenjük felvert tojással. 175 fokos sütőben addig sütjük, míg a tetején a tészta szép barna lesz. A szeleteléshez várjuk meg, amíg kicsit lehűl a pite, mert melegen kifolyik belőle a töltelék.

Kapcsolódó Cikkek