EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Külföld

Az Iszlám Állam terrortámadásokra készült Malajziában

Őrizetbe vették Malajziában az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet hét feltételezett tagját, akik a rendőrség szerint merényletekre készültek a délkelet-ázsiai országban.

A 26 és 50 év közötti malajziai férfiaknál lőszereket, a dzsihádról (iszlám szent háborúról) szóló könyveket, valamint az Iszlám Állam által terjesztett propagandaanyagokat is találtak – közölte hétfőn a rendőrség terrorellenes egységének vezetője, Ajob Hán.

“Azt feltételezzük, hogy az őrizetbe vett szélsőségesek támadásokat terveztek az ország stratégiai célpontjai ellen” – magyarázta.

A többségében muszlimok lakta Malajziában eddig nem voltak komolyabb terrortámadások, ugyanakkor a szomszédos Indonéziában, a világ legnépesebb muszlim országában aktívak a szélsőségesek.

Becslések szerint több mint 200 malajziai állampolgár csatlakozott Szíriában és Irakban az Iszlám Államhoz.

Az IÁ – a regionális szárnyához tartozók őrizetbe vételére válaszul – hétfőn közzétett egy videoüzenetet, amelyben támadásokkal fenyegette meg Malajziát arra az esetre, ha a helyi hatóságok nem engedik szabadon a terrorcsoport követőit, vagy még több dzsihadistát fognak el. A felvétel hitelességét egyelőre nem erősítették meg, ám ha valódinak bizonyul, úgy ez lesz a dzsihadista szervezet Kuala Lumpurnak címzett első üzenete.

A felvétellel kapcsolatban Najib Razak malajziai miniszterelnök hétfőn azt mondta, hogy az Iszlám Állam “nagyon valós” fenyegetést jelent országa számára.

“Ez a fenyegetés nagyon valós, és kormányom nagyon komolyan veszi” – mondta a kormányfő a terrorizmusról szóló kétnapos nemzetközi konferencia megnyitóján. “Ezzel a kihívással valamennyien szembenézünk szerte a világon” – tette hozzá.

Malajziában tíz nappal ezelőtt őrizetbe vettek egy szélsőségest, aki öngyilkos merényletet készült végrehajtani a fővárosban, Kuala Lumpurban.

Kapcsolódó Cikkek

  • Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített felvételekre hivatkozva.

  • Negatívra rontották Olaszország adósosztályzati kilátását

    Negatívra rontották Olaszország adósosztályzati kilátását

    Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Olaszország államadós-besorolásának kilátását pénteken a Fitch Ratings, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az államháztartási konszolidáció ismétlődő halasztgatása rontja a hitelességet.