EUR: 303,72 Ft
CHF: 267,55 Ft
2017. augusztus 22., kedd
Menyhért, Mirjam

Külföld

Az Iszlám Állam terrortámadásokra készült Malajziában

Őrizetbe vették Malajziában az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet hét feltételezett tagját, akik a rendőrség szerint merényletekre készültek a délkelet-ázsiai országban.

A 26 és 50 év közötti malajziai férfiaknál lőszereket, a dzsihádról (iszlám szent háborúról) szóló könyveket, valamint az Iszlám Állam által terjesztett propagandaanyagokat is találtak – közölte hétfőn a rendőrség terrorellenes egységének vezetője, Ajob Hán.

“Azt feltételezzük, hogy az őrizetbe vett szélsőségesek támadásokat terveztek az ország stratégiai célpontjai ellen” – magyarázta.

A többségében muszlimok lakta Malajziában eddig nem voltak komolyabb terrortámadások, ugyanakkor a szomszédos Indonéziában, a világ legnépesebb muszlim országában aktívak a szélsőségesek.

Becslések szerint több mint 200 malajziai állampolgár csatlakozott Szíriában és Irakban az Iszlám Államhoz.

Az IÁ – a regionális szárnyához tartozók őrizetbe vételére válaszul – hétfőn közzétett egy videoüzenetet, amelyben támadásokkal fenyegette meg Malajziát arra az esetre, ha a helyi hatóságok nem engedik szabadon a terrorcsoport követőit, vagy még több dzsihadistát fognak el. A felvétel hitelességét egyelőre nem erősítették meg, ám ha valódinak bizonyul, úgy ez lesz a dzsihadista szervezet Kuala Lumpurnak címzett első üzenete.

A felvétellel kapcsolatban Najib Razak malajziai miniszterelnök hétfőn azt mondta, hogy az Iszlám Állam “nagyon valós” fenyegetést jelent országa számára.

“Ez a fenyegetés nagyon valós, és kormányom nagyon komolyan veszi” – mondta a kormányfő a terrorizmusról szóló kétnapos nemzetközi konferencia megnyitóján. “Ezzel a kihívással valamennyien szembenézünk szerte a világon” – tette hozzá.

Malajziában tíz nappal ezelőtt őrizetbe vettek egy szélsőségest, aki öngyilkos merényletet készült végrehajtani a fővárosban, Kuala Lumpurban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kék színűre festette a kutyák szőrét

  Kék színűre festette a kutyák szőrét

  Bezárattak a hatóságok egy gyárat az india Mumbaiban, mert kezeletlen ipari hulladékot és színezőanyagokat engedett a helyi folyóba, ami miatt 11 kutya szőrének a színe kékre változott – adta hírül a Hindustian Times helyi napilap.

 • Földrengés Olaszországban, egy ember meghalt

  Földrengés Olaszországban, egy ember meghalt

  Az olaszországi Ischia szigetén 3,6, későbbi számítások szerint 4-es erősségű földrengés volt, amelynek következtében néhány ház összeomlott, egy ember pedig életét vesztette.

 • Földi László: Háború van Európában

  Földi László: Háború van Európában

  Az Európában elkövetett terrortámadások nem békeidőben történnek, hanem háborús helyzetben, ahol muszlim katonák merényleteket követnek el – jelentette ki Földi László biztonsági szakértő kedden az M1 aktuális csatorna műsorában.