2017. december 11., hétfő
Árpád, Árpádina

Külföld

Az oroszok szétbombáztak egy szíriai börtönt, rengeteg halott

Az orosz légierő légicsapást mért szombaton az al-Kaidával szövetséges an-Nuszra Front ellenőrzése alatt álló börtönre Szíria északnyugati részén, a támadásban mintegy 60 ember vesztette életét. A szíriai hadsereg hadműveleteiben több mint 30 terroristát öltek meg.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű ellenzéki emigráns szervezet közölte, hogy a légi csapás halottai között nemcsak az an-Nuszra harcosai vannak, hanem a Marrat an-Numán városban lévő börtön foglyai, valamint civilek is.


A szervezet jelentése szerint összesen 57 ember vesztette életét a támadásban. A halálos áldozatok között 23 an-Nuszra-harcos, 6 más csoporthoz tartozó felkelő, hét rab, valamint 21 civil volt; két nő és egy gyerek is meghalt a csapásban. 30 sebesült válságos állapotban van, ezért a halottak száma tovább nőhet – közölte az OSDH.

Egy másik ellenzéki csoport, a helyi koordinációs bizottság szerint a légi csapás 51 ember életét követelte.


Az OSDH arról számolt be, hogy az orosz gépek négy rakétát lőttek ki, amelyek egy iszlamista bíróság épületébe csapódtak be, ahol a börtön is található, valamint a bíróság mellet elhaladó utcán.

Az OSDH december végi összesítése szerint az orosz légi támadásokban összesen 2371 ember vesztette életét, mintegy egyharmaduk civil áldozat volt.

A SZANA szíriai hivatalos hírügynökség közlése szerint a szíriai hadsereg a népfelkelők támogatásával támadást hajtott végre az iszlamisták ellen a Damaszkusztól 200 kilométerre északra fekvő Hama térségben. A hadműveletben az Iszlám Állam több mint 30 terroristáját ölték meg, köztük az egyik helyi parancsnokot, az iraki Abu Bakr al-Aszadit. A szíriai erők a szomszédos Idlíb tartományban is támadták az iszlamista szélsőségeseket, ahol hat harcosukat ölték meg.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlások hatására polgárháborúba torkolló szíriai konfliktus halálos áldozatainak száma mára meghaladja a 250 ezret, és milliók kényszerültek elhagyni otthonaikat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Zátonyra futott egy komp Calais-nál

  Zátonyra futott egy komp Calais-nál

  Kavicszátonyra futott vasárnap délután egy angol komp Calais francia kikötővárosnál; a fedélzetén lévő 313 utasnak nem esett baja – közölték az illetékes hatóságok.

 • Elárvereztek egy teljes falut

  Elárvereztek egy teljes falut

  Elárvereztek egy német falut, az egyetlen licitálónak 140 ezer eurót (mintegy 43 millió forintot) ért meg az Alwine nevű település.

 • A szakértő szerint igen kicsi az esély új szavazásra a Brexitről

  A szakértő szerint igen kicsi az esély új szavazásra a Brexitről

  A nehézkesen haladó tárgyalások ellenére kicsi az esély arra, hogy új szavazást tartsanak az Egyesült Királyságban az uniós kiválásról – mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense az M1 aktuális csatornán vasárnap azzal kapcsolatban, hogy pénteken előzetes megállapodás született a kiválás legfontosabb feltételeiről.