EUR: 312,64 Ft
CHF: 260,95 Ft
2018. április 25., szerda
Márk

Egyéb XXI.kerület

Belekötöttek a kikötőbe

Áprilisban jelentette be a Metrans Danubia Kft., hogy logisztikai és raktározási terminált épít Csepelen. Az önkormányzat a múlt héten közmeghallgatást rendezett, mivel a Jobbik közleményt adott ki, melyben azt állították: mérgező anyagok kerülnek a kerületbe, melyek az ivóvizet is veszélyeztetik.

Konténer lerakó épül Csepelen, Salak út (Fotó: Keresztesi Balázs)

Már elkezdődtek a munkák a leendő konténerterminál területén
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Csepelen épít logisztikai és raktározási terminált a vasúti szállítások lebonyolításával foglalkozó Metrans Danubia Kft., amely a beruházás első fázisában 200 új munkahelyet teremt – derült ki áprilisban.


– A cég az észak-európai kikötőket köti össze az adriai térséggel, de a kelet–nyugati tengelyen is mozgunk, egészen Isztambulig szállítunk – mondta akkor egy sajtótájékoztatón Klaus-Dieter Peters, a HHLA AG elnök-vezérigazgatója. Klaus-Dieter Peters szerint a beruházással ahhoz is hozzájárulnak, hogy további befektetések számára is vonzóvá tegyék Budapestet, hiszen a befektetőknek fontos, milyen az infrastruktúra, hogyan lehet egy telephelyet összekötni a kikötőkkel, illetve a piaccal. A sajtótájékoztatón kiadott közlemény szerint a csepeli beruházás első fázisában a terminál raktározási területének kialakítása, illetve vágányok, parkolóhelyek és a szociális épület kiépítése zajlik, és egy irodaház megépítését is tervezik a leendő magyarországi központ számára. A terminált a Metrans és a HHLA önerőből finanszírozza.

Az év elején a Jobbik közleményt adott ki, melyben a beruházás veszélyeire figyelmeztetnek. „A Metrans Konténer Kft. a csepeli Salak út, Központi út, Perem utca, Rózsa utca és a Duna által határolt területen kívánja létrehozni a szállításból ideiglenesen kivett konténerek felnyitására és a veszélyes anyagok raktározására alkalmas logisztikai központját. …a konténerekben lévő veszélyes anyagok mennyisége meghaladhatja a jogszabályban meghatározott felső küszöbértéket, ezért a terminál felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemként fog működni.”


Több csepeli hitt a közleménynek és sokan adtak hangot aggodalmuknak. Ezért az önkormányzat közmeghallgatást szervezett, ahol a beruházó képviselői elmondták, hogy nem hulladéklerakó épül, hanem konténerek átpakolására alkalmas tároló, mely a jogszabályoknak és a műszaki előírásoknak megfelelően a legkorszerűbb, legbiztonságosabb lesz, így nem veszélyezteti a lakókörnyezetet, sem a csepeliek ivóvizét. A Metrans nyílt napon kívánja megmutatni a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő berendezéseket az érdeklődőknek.

Konténer lerakó épül Csepelen, Salak út (Fotó: Keresztesi Balázs)

Az építtető szerint az itt folyó tevékenység nem lesz veszélyes, viszont 200 csepelinek ad majd munkát 
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Helyreigazítás

  A “Sorra hódolnak be az LMP emberei Simicskának” című cikkünkben valótlanul állítottuk…

 • A szelfi mindig szép, a szelfi mindig vidám…

  A szelfi mindig szép, a szelfi mindig vidám…

  Szegedről indult Tóth Tamás Sándor tanítóképzős hallgató fotókiállítása, amely a szelfik – azaz önportrék – mögötti valóságot mutatja meg, ezzel felhívva a figyelmet a minket körülvevő társadalmi problémákra, amelyekről sok esetben, akarva vagy akaratlanul, de nem veszünk tudomást.

 • Tovább tart a jó széria

  Tovább tart a jó széria

  A férfi kosár- és vízilabda bajnokságokban már a középszakasz zajlik, és ahogy azt a korábbi években megszokhattunk, a Szolnoki Olaj és a Szolnoki Dózsa-Közgép is a felsőházban érdekelt.