2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Egyéb XXI.kerület

Belekötöttek a kikötőbe

Áprilisban jelentette be a Metrans Danubia Kft., hogy logisztikai és raktározási terminált épít Csepelen. Az önkormányzat a múlt héten közmeghallgatást rendezett, mivel a Jobbik közleményt adott ki, melyben azt állították: mérgező anyagok kerülnek a kerületbe, melyek az ivóvizet is veszélyeztetik.

Konténer lerakó épül Csepelen, Salak út (Fotó: Keresztesi Balázs)

Már elkezdődtek a munkák a leendő konténerterminál területén
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Csepelen épít logisztikai és raktározási terminált a vasúti szállítások lebonyolításával foglalkozó Metrans Danubia Kft., amely a beruházás első fázisában 200 új munkahelyet teremt – derült ki áprilisban.


– A cég az észak-európai kikötőket köti össze az adriai térséggel, de a kelet–nyugati tengelyen is mozgunk, egészen Isztambulig szállítunk – mondta akkor egy sajtótájékoztatón Klaus-Dieter Peters, a HHLA AG elnök-vezérigazgatója. Klaus-Dieter Peters szerint a beruházással ahhoz is hozzájárulnak, hogy további befektetések számára is vonzóvá tegyék Budapestet, hiszen a befektetőknek fontos, milyen az infrastruktúra, hogyan lehet egy telephelyet összekötni a kikötőkkel, illetve a piaccal. A sajtótájékoztatón kiadott közlemény szerint a csepeli beruházás első fázisában a terminál raktározási területének kialakítása, illetve vágányok, parkolóhelyek és a szociális épület kiépítése zajlik, és egy irodaház megépítését is tervezik a leendő magyarországi központ számára. A terminált a Metrans és a HHLA önerőből finanszírozza.

Az év elején a Jobbik közleményt adott ki, melyben a beruházás veszélyeire figyelmeztetnek. „A Metrans Konténer Kft. a csepeli Salak út, Központi út, Perem utca, Rózsa utca és a Duna által határolt területen kívánja létrehozni a szállításból ideiglenesen kivett konténerek felnyitására és a veszélyes anyagok raktározására alkalmas logisztikai központját. …a konténerekben lévő veszélyes anyagok mennyisége meghaladhatja a jogszabályban meghatározott felső küszöbértéket, ezért a terminál felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemként fog működni.”


Több csepeli hitt a közleménynek és sokan adtak hangot aggodalmuknak. Ezért az önkormányzat közmeghallgatást szervezett, ahol a beruházó képviselői elmondták, hogy nem hulladéklerakó épül, hanem konténerek átpakolására alkalmas tároló, mely a jogszabályoknak és a műszaki előírásoknak megfelelően a legkorszerűbb, legbiztonságosabb lesz, így nem veszélyezteti a lakókörnyezetet, sem a csepeliek ivóvizét. A Metrans nyílt napon kívánja megmutatni a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő berendezéseket az érdeklődőknek.

Konténer lerakó épül Csepelen, Salak út (Fotó: Keresztesi Balázs)

Az építtető szerint az itt folyó tevékenység nem lesz veszélyes, viszont 200 csepelinek ad majd munkát 
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.